Ajankohtaista IPR-maailmasta – tavaramerkit ja mallit Tampereella
Järjestimme perjantaina 26.1.2024 kutsuvierastilaisuuden Tampereella, jossa vietimme asiakkaidemme kanssa mukavan iltapäivän Tulli Business Parkin hienoissa puitteissa. Iltapäivän ohjelmassa oli ajankohtaista asiaa IPR-maailmasta, ja ilta huipentui jännittävääkin jännittävämpään Tappara-Ilves-jääkiekko-otteluun Nokia Arenalla.
Kaikki ovat varmaankin saaneet tarpeeksi etätapaamisista ja webinaareista viime vuosien aikana. Niillekin on toki edelleen aikansa ja paikkansa, mutta live-tapaamiset tuntuvat viime vuosien jälkeen entistä arvokkaammilta. Olemmekin päättäneet jälleen järjestää myös tapahtumia, joissa pääsemme tapaamaan asiakkaitamme kasvotusten tarjoamiemme suosittujen IPR-webinaarien lisäksi. Tällä kertaa rantauduimme porukalla Suomen Manchesteriin, eli tietenkin Tampereelle.
Iltapäivän ohjelmassa oli ajankohtaista asiaa IPR-maailmasta sekä kuulumisten vaihtoa asiakkaiden kanssa hyvän ruoan ja juoman äärellä. Lisäksi 30 ensimmäistä tapahtumaan ilmoittautunutta pääsi seuraamaan illan taistoa Tampereen herruudesta Nokia Arenalle.
Mallisuojaa koskeva EU:n lainsäädäntö uudistuu
Tilaisuuden asiaosuus aloitettiin ajankohtaisilla kuulumisilla mallisuojan maailmasta, kun Papula-Nevinpatin EU-malliasiamies Irmeli Nokkanen kertoi, mitä muutoksia EU:n mallisuojaa koskevaan lainsäädäntöön on tulossa.
Vaikka EU:n kattama yhteisömallijärjestelmä on ollut menestys, mallisuojaa koskeva EU:n lainsäädäntö on uudistumassa lähiaikoina. Komissio julkaisi loppuvuonna 2022 ehdotuksensa EU:n mallioikeutta sääntelevän asetuksen ja direktiivin uudistamiseksi. Vielä ei kuitenkaan ole varmaa, ehditäänkö käsittely saada valmiiksi nykyisen komission ja parlamentin kauden aikana ja milloin uudistettu lainsäädäntö tulee voimaan.
Uudistuksen tarkoituksena on muun muassa modernisoida EU:n mallisuojaa koskevaa lainsäädäntöä, harmonisoida kansallisia mallilakeja, yksinkertaistaa käsittelyä sekä alentaa hakemuskustannuksia.
Uudistuksessa tullaan muun muassa päivittämään malleihin liittyvää terminologiaa, esimerkiksi tämänhetkisen yhteisömallin nimi muutetaan EU-malliksi. Myös mallin ja tuotteen määritelmät sekä esittämistapa päivitetään vastaamaan tulevaisuuden teknologista kehitystä.
Mallia esittävä kuva voi jatkossa olla staattisen lisäksi myös liikkuva. Irmeli huomauttikin, että liikkuvuus mahdollistaa uudenlaisia suojan kohteita, kun mallin voi esittää myös vaikkapa animaationa tai videoklippinä. Erityisen mielenkiintoista tulee olemaan sen seuraaminen, miten liikkuvuutta tullaan tulevaisuudessa tulkitsemaan oikeudessa.
Vinkit tavaramerkkien suojaamiseen ulkomailla
Ajankohtaisten malliasioiden jälkeen Papula-Nevinpatin EU-tavaramerkkiasiamies Jussi Mikkola jakoi osallistujille vinkkejä tavaramerkin suojaamisesta ulkomailla ja tavaramerkinhaltijan velvollisuuksista.
Jussi suositteli ensinnäkin, että merkki suojataan siellä, missä yrityksellä on toimintaa nyt tai lähitulevaisuudessa. Kansainvälisellä tavaramerkillä on paljon hyviä ominaisuuksia, ja sitä kannattaakin harkita, mikäli suojaa halutaan ulkomailla. Kansainvälinen tavaramerkkijärjestelmä mahdollistaa suojan hakemisen keskitetysti yhdellä hakemuksella jopa 130 maassa.
Usein keskitytään vain tavaramerkkien rekisteröintiin eikä välttämättä pohdita sen tarkemmin, mitä rekisteröintien jälkeen tulisi tehdä. Se voi kostautua. Tavaramerkki voidaan menettää, mikäli sitä ei käytetä.
Tavaramerkin haltijan keskeinen velvollisuus onkin käyttää merkkiä. Jussi muistutti, että todistustaakka rekisteröidyn tavaramerkin käytön osoittamisesta kuuluu tavaramerkin haltijalle, joten todisteiden kerääminen merkin tosiasiallisesta käytöstä on äärimmäisen tärkeää.
Toinen tavaramerkin haltijan velvollisuus on ryhtyä toimiin tavaramerkin loukkaustilanteissa. Jussi neuvoikin, että väärinkäytöstilanteissa toimiin kannattaa ryhtyä mahdollisimman nopeasti.
Merkkiä on käytettävä siinä muodossa, jossa se on rekisteröity, sekä juuri niiden tavaroiden tai palveluiden yhteydessä, joita varten se on rekisteröity.
Tunnetunkaan merkin haltijan ei kannata tuudittautua maineen tuomaan suojaan. Esimerkiksi McDonald’s ei kyennyt osoittamaan Big Mac -rekisteröintinsä käyttöä riittävällä tavalla. Tapaus toimiikin muistutuksena siitä, kuinka tärkeää merkin tosiasiallinen käyttö ja sen osoittaminen on.
Ajankohtaisten IPR-asioiden jälkeen tilaisuudessa oli aikaa verkostoitumiselle ja kuulumisten vaihtamiselle. Lopuksi lätkäfanit siirtyivät seuraamaan Ilveksen ja Tapparan jännittävää kotipeliä täydellä Nokia Arenalla, jossa tunnelma oli katossa.
Tilaisuus sai innostuneen vastaanoton ja järjestämme vastaavia tilaisuuksia varmasti jatkossakin – nähdään taas, Manse!
Kirjoittaja: Peppina Iivonen, Trademark Specialist, Papula-Nevinpat