Asiaa IPR-rahoituksesta – Business Finland Innovaatioseteli

15.2.2022

Hei! Nimeni on Martta ja olen ollut Papula-Nevinpatilla töissä kuukauden päivät. Aloitus on sujunut oikein mukavasti ja olen tuntenut itseni lämpimästi tervetulleeksi. Täällä on töissä mukavia, auttavaisia ja osaavia ihmisiä.

Patenttiasiantuntijana olen uusi, mutta rahoituksen hakemisesta minulla on yli kymmenen vuoden kokemus. Työurani varrella olen hakenut rahoitusta menestyksekkäästi muun muassa Business Finlandilta, EU-instrumenteilta sekä sijoittajilta. Välillä keskivertoidealle on ollut hyvin rahoitusta saatavilla, ja toisinaan loistavalle idealle rahoitus on ollut tiukassa.

Rahoitusta on löytynyt perustutkimukselle, tuotekehitykselle, teollistamiseen, kaupallistamiseen sekä kasvuun ja kansainvälistymiseen. Ainoa yhteinen tekijä kaikille rahoitushakemuksille on ollut se, että IPR-asioilla on ollut tärkeä rooli jokaisessa hakemuksessa.

Tässä blogisarjassani selvennän erilaisia rahoitusinstrumentteja IPR-kulujen näkökulmasta. Blogisarjan ensimmäisissä osissa keskityn Business Finlandin tarjoamiin rahoitusvaihtoehtoihin.

Miksi hankkia teollisoikeuksia ja mitä kuluja niistä syntyy?

Teollisoikeuksien (esimerkiksi patentit, hyödyllisyysmallit, mallioikeudet ja tavaramerkit) hoitaminen alusta saakka on monelle yritykselle mahdottoman tärkeää. Teollisoikeudet kuuluvat laajemmin immateriaalioikeuksiin eli lyhennettynä IPR-oikeuksiin. Monet rahoitusinstrumentit on suunnattu erityisesti startup- ja pk-yrityksille, ja tämän takia keskityn tässä blogisarjassani enemmän näiden yritysten rahoitukseen.

IPR-kulut koostuvat useista erityyppisistä menoeristä, ja eri rahoitusmuodot sopivat erilaisille kuluille. IPR-kuluja voivat olla erilaiset selvitystyöt kuten uutuustutkimukset, toiminnanvapauden selvittäminen tai IPR-strategian valmistelu. Uusien teollisoikeuksien hankinnasta syntyy kuluja, kuten myös välipäätöskäsittelyistä.

Toisaalta yrityksen kansainvälistymisen myötä patentteja ja tavaramerkkejä on usein syytä viedä uusille markkina-alueille. Sitten on vielä ylläpitoon liittyviä kuluja kuten vuosimaksut.

Business Finland Innovaatioseteli

Ensimmäisessä rahoitusaiheisessa blogissani kerron Business Finlandin Innovaatiosetelistä. Innovaatioseteli on tarkoitettu erityisesti pk-yrityksille jonkin uuden, kansainvälisille markkinoille suunnatun idean edistämiseen. Innovaatioseteli on tarkoitettu sellaisten palveluiden hankkimiseen, joilla voi edistää uuden innovaation kehittämistä tai tehdä siihen liittyvän selvitystyön.

Innovaatiosetelillä voi hankkia palveluita 5000 € arvosta, ja summa on kokonaan avustusta (tammikuussa 2022 annetun tiedon mukaan omavastuuosuutta ei tällä hetkellä ole). Innovaatioseteli onkin usein se ensimmäinen haettava avustus uudelle idealle.

Business Finland Innovaatioseteli ja IPR-asiat

Business Finlandin Innovaatioseteli sopii monenlaisten IPR-asioiden käynnistämiseen. Innovaatiosetelillä voi esimerkiksi toteuttaa uutuustutkimuksen yrityksen innovaatioon liittyen tai valmistella IPR-strategiaa. Business Finlandin Innovaatiosetelillä voi myös kattaa uuden patenttihakemuksen laatimisen kuluja joko Suomessa tai kansainvälisesti. Vaihtoehtoisesti Innovaatiosetelillä voi keskittyä brändin suojaamiseen.

Business Finlandin Innovaatioseteli on mainio instrumentti uuteen innovaatioon liittyvän IPR-asian selvittämiseksi tai aloittamiseksi. Innovaatiosetelin jälkeen rahoitusta voi hakea useilta muilta instrumenteilta, joita käyn läpi blogin seuraavissa osissa.

Jos asia herätti kiinnostuksesi ja haluaisit jutella aiheesta lisää niin soitellaan tai laita viestiä. Autan sinua mielelläni!

Terkuin, Martta

 

 

Ajankohtaista

Mallioikeudella suojataan uutta muotoilua 

Mallioikeus on tehokas ja edullinen keino suojata tuotteen uusi muotoilu. Oikein hyödynnettynä se tarjoaa yrityksille tehokkaan keinon puuttua luvattomaan jäljittelyyn ja vahvistaa tuotteen arvoa markkinoilla. 

China Trademark Festival: Tuoreimmat opit Kiinan tavaramerkkijärjestelmästä

Kuinka onnistua Kiinan markkinoilla? Lue Riikka Palmoksen blogista tuoreet vinkit tavaramerkkien suojaamisesta Kiinan markkinoilla.

Tavaramerkki suojaa brändiä

Tavaramerkki on arvokas osa yrityksen omaisuutta. Se tukee brändin rakentamista, lisää tunnettuutta ja voi nostaa tuotteiden tai palveluiden arvoa.

Folke Johanssonille myönnetty patenttineuvoksen arvonimi 

Tasavallan presidentti on 22.11.2024 myöntänyt eurooppapatenttiasiamies ja Papula-Nevinpatin patenttiosaston johtaja Folke Johanssonille patenttineuvoksen arvonimen.