Blogisarja, osa II: Tiesitkö tämän patenteista?

24.9.2021

Patentin saamisen edellytyksenä: uutuus – osa 2

Blogisarjassani selvennän selkokielellä IPR:n (Intellectual Property Rights) käsitteitä, erityisesti patenttien osalta, ja tuon esille ajankohtaisia IPR-aiheita.

Jokainen blogisarjan osa tulee olemaan lyhyt. Blogin ehtii lukemaan parissa minuutissa, vaikkapa perjantain iltapäiväkahvin ääressä. Uskon, että moni oppii uutta, ja se onkin yksi blogini tarkoitus.

Otan mielelläni vastaan kysymyksiä, kommentteja ja ehdotuksia aiheista!

Uutuus ja siihen liittyvät erikoistilanteet

Blogisarjani ensimmäisessa osassa käsittelin uutuutta. Tässä jatko-osassa tuon esille muita mielenkiintoisia uutuuteen liittyviä erikoistilanteita.

1. Jo tunnetulle tuotteelle voidaan hakea suojaa, kunhan tuotteella on uusi käyttö, joka ei ole ilmeinen (tätä käsittelen tulevassa blogijulkaisussa). Esimerkiksi jos keksit, että salmiakkia voisi käyttää koronaviruksen aiheuttaman sairauden hoitoon, sen voisi suojata! Tämä on ns. ensimmäinen lääketieteellinen käyttö. Myös ns. toinen lääketieteellinen käyttö voidaan suojata. Esimerkiksi Burana käytettäväksi Alzheimerin taudin ehkäisemisessä voitaisiin suojata, kunhan käyttö on uusi ja ei-ilmeinen.

2. Myös ei-lääkinnälliset mutta uudet käytöt ovat patentoitavissa. Esimerkiksi salmiakin käyttö viemäriputken avaajana voi olla patentoitavissa, jos käyttöä ei ole aikaisemmin julkaistu. Jos sen sijaan patenttivaatimus kohdistuu itse tuotteeseen ja sen yhteydessä käyttötarkoitus on mainittu, se ei ole patentoitavissa, jos tuote on jo julkaistu ja sitä voisi käyttää mainitussa käyttötarkoituksessa. Tällöin ”salmiakki viemäriputken avaajana” ei ole patentoitavissa, koska salmiakki toimii viemäriputken avaajana, vaikka käyttöä ei ole aikaisemmin julkaistukaan.

Klassisena esimerkkinä voisin vielä mainita keksinnön, joka on ”muotti sulaa terästä varten”. Jo tunnettu ja samanlaisilla piirteillä oleva muotti, joka on tehty esim. muovista, ei ole uutuudeneste, koska sitä ei pysty käyttämään sulaa terästä varten.

3. Esimerkiksi USA:ssa jo julkaistu keksintö voi olla patentoitavissa, vaikka keksijä on julkaissut keksintönsä alle 12 kk siitä, kun hän on jättänyt patenttihakemuksensa. Tämä ei ole mahdollista joissakin maissa, kuten Suomessa. Poikkeuksena on kuitenkin keksinnön julkaiseminen 6 kk ennen patenttihakemuksen jättämistä

    • virallisessa tai virallisesti tunnustetussa kansainvälisessä näyttelyssä, jollaista tarkoitetaan Pariisissa 22.11.1928 tehdyssä kansainvälisiä näyttelyjä koskevassa sopimuksessa, tai
    • sellaisen ilmeisen väärinkäytöksen johdosta, joka on kohdistunut hakijaan.

Ota rohkeasti yhteyttä, mikäli voin olla avuksi keksintösi suojaamisessa.

Ajankohtaista

Patenttisuojaus digiaikana

Lue Laura Huhdanmäen blogista patenttisuojan haasteista ja eduista digiaikana, jossa teknologia kehittyy nopeasti ja ylittää kansalliset rajat.

Worklife at Papula-Nevinpat: Laura Virkkunen

Laura Virkkunen vastaa asiakkaidemme domain-portfolioista ja niihin liittyvistä toimenpiteistä. Lue lisää Lauran uratarinasta.

Tiivistelmä IPR-webinaarisarjasta “Patenttien loukkaustilanteet – Milloin tarvitset patenttiasiamiehen apua?” 

Webinaarisarjan tiivistelmäartikkelissa opit, mitä tehdä epäillylle patenttiloukkaukselle, miten erottaa oikeat varoituskirjeet huijausyrityksistä, mitä taktiikoita lisenssineuvotteluissa käytetään ja mitä huomioida patenttioikeudenkäyntiin liittyen.

Euroopan patenttivirasto (European Patent Office, EPO) on julkaissut vuosittaiset patentointitilastonsa

Euroopan Patenttivirasto (European Patent Office, EPO) on julkaissut vuosittaiset patentointitilastonsa, lue eurooppapatenttiasiamies Jukka Korhosen kommentit.