Blogisarja: Tiesitkö tämän patenteista?

17.9.2021

Patentin saamisen edellytyksenä: uutuus

Blogisarjassani selvennän selkokielellä IPR:n (Intellectual Property Rights) käsitteitä, erityisesti patenttien osalta, ja tuon esille ajankohtaisia IPR-aiheita muutaman kerran kuukaudessa.

Jokainen blogisarjan osa tulee olemaan lyhyt. Blogin ehtii lukemaan parissa minuutissa, vaikkapa perjantain iltapäiväkahvin ääressä. Uskon, että moni oppii uutta, ja se onkin yksi blogini tarkoitus.

Otan mielelläni vastaan kysymyksiä, kommentteja ja ehdotuksia aiheista!

Uutuus ja siihen liittyvät erikoistilanteet

Patenttihakemuksessa esitetystä keksinnöstä myönnetään patentti, mikäli tietyt kriteerit täyttyvät. Yksi kriteeri on uutuus: keksintö on uusi, jos ennen patentin hakemuspäivää ei ole tullut julkiseksi toista samanlaista keksintöä.

Uutuuteen liittyy erikoistilanteita:

  1. Tiesitkö, että jos samana päivänä on jätetty toinen patenttihakemus, joka koskee aivan samaa keksintöä, sekin myönnetään, kunhan myös muut patentointikriteerit täyttyvät. Näin ollen kaksi patenttia voi koskea samaa keksintöä. Eli uutuus lasketaan päivissä, ei sen perusteella, mihin kellonaikaan kyseisenä päivänä patenttihakemus on jätetty.
  1. Myös jo patentoitu keksintö voi olla ”uudestaan” patentoitavissa. Tällöin puhutaan ns. valintakeksinnöstä (engl. selection invention). Oletetaan esimerkiksi, että vanha patentti koskee kakkua, joka käsittää kaksi piirrettä: hedelmä ja jauho. Sekä hedelmä että jauho voidaan kumpikin valita ainakin kolmesta vaihtoehdosta (esim. vaihtoehdot hedelmälle: persikka, omena ja päärynä, ja esim. vaihtoehdot jauholle: vehnä-, ruis- ja maissijauho). Tässä tapauksessa uusi patentti voidaan myöntää keksinnölle, joka käsittää valinnan näistä kahdesta listasta (esim. persikka ja maissijauho), edellyttäen, että tämä valinta tuottaa ei-ilmeisen teknisen vaikutuksen. Ei-ilmeinen tekninen vaikutus voi olla esimerkiksi se, että kyseinen persikka ja maissijauho -kombinaatio mahdollistaa kakun pitkän säilyvyyden, mikä ei ole ilmeistä.
  1. On olemassa muitakin mahdollisuuksia tai jopa sudenkuoppia, jotka liittyvät uutuuteen. Esimerkiksi patenttihakemus, joka on aikaisemmin jätetty mutta ei ole vielä julkaistu, voi myöhemmin koitua uutuudenesteeksi myöhemmin jätetylle patenttihakemukselle.

Ota rohkeasti yhteyttä, mikäli voin olla avuksi keksintösi suojaamisessa.

Avainsanat: ipr, patentti, uutuus

Ajankohtaista

Patentoinnilla kaupallista menestystä

Onko sinun yrityksesi valmis hyödyntämään patentoinnin mahdollisuudet? Lue lisää webinaaristamme tehdystä artikkelista ja hyödynnä asiantuntijoidemme vinkit!

IP-klinikka Music x Media -tapahtumassa Tampereella 

Lue asiantuntijoidemme kokemuksia Music x Media -tapahtumasta ja IP-oikeuksien roolista musiikki- ja viihdealoilla.

Patenttitrainee-tarinani: Juho Liekkinen

Lue Juho Liekkisen ajatuksia patenttitrainee-ajasta ja mitkä ovat hänen vinkkinsä traineepaikkoja miettiville.

Epätavanomaiset tavaramerkit luovat yrityksille innovatiivisia tapoja erottautua

Epätavanomaiset tavaramerkit tarjoavat yrityksille uusia ja innovatiivisia tapoja erottua kilpailijoista ja luoda vahvempia tunnesiteitä kuluttajiin. Lue lisää Lotta Ahovaaran blogista.