Patenttihakemus – sanoin kuvailtua tekniikkaa
Lue Miika Tupalan ajatuksia patenttiasiamiehen työstä ja tule munkkikahveille 30.1.2025 Tampereen Yrityspäiville kuulemaan lisää siitä, minkälaisia urapolkuja tarjoamme.
Kazakstanin teollisoikeuslainsäädäntöön on tehty muutoksia, jotka astuivat voimaan 3.7.2018. Kerromme alla lyhyesti merkittävimmistä tavaramerkkeihin vaikuttavista muutoksista.
1. Tavaramerkin rekisteröinti
Tavaramerkin rekisteröintiprosessia on yksinkertaistettu ja lyhennetty. Tavaramerkkihakemuksen tutkimusvaihe kestää nyt noin 7 kuukautta aikaisemman 9 kuukauden sijaan, ja koko rekisteröintiprosessi kestää noin vuoden. Hakemusta jätettäessä liitteeksi riittää kopio valtakirjasta.
2. Tavaramerkkihakemusten julkaiseminen
Kaikki tavaramerkkihakemukset tulevat julkisiksi. Tämä helpottaa valvontaa ja väitteiden tekemistä jo hakemusvaiheessa.
3. Suostumuskirjeitä koskevat määräykset
Uudessa laissa on annettu suostumuskirjeiden laatimista koskevia määräyksiä. Kirjeet on tulostettava yrityksen viralliselle kirjelomakkeelle, allekirjoitettava ja leimattava yrityksen leimalla.
4. Rekisteritietojen muutokset
Rekisteriin tehtävät muutokset (esim. tavaramerkin lisensoinnit tai siirrot) on käsiteltävä 10 arkipäivässä aikaisemman 40 päivän sijaan. Jos lisenssisopimuksessa ei ole ilmoitettu sopimuksen voimassaoloaikaa, sen katsotaan olevan sitova viiden vuoden ajan.
5. Tavaramerkin mitätöinti käyttämättömyyden vuoksi
Käyttämättömyyteen perustuvat mitätöintikanteet käsitellään nyt tuomioistuimessa, kun ne aikaisemmin kuuluivat teollisoikeusviraston valituslautakunnalle. Uusi mitätöintiprosessi on kalliimpi, ja se voi kestää kauemmin kuin aikaisemmin.
6. Rinnakkaistuonti ja tuoteväärennökset
Rinnakkaistuontia koskevat kanteet on osoitettava tuomioistuimeen eikä tullille kuten aiemmassa menettelyssä. Uudistetussa laissa määritellään myös tuoteväärennöksen käsite. Tuoteväärennöksillä tarkoitetaan “mitä tahansa tavaroita ja niiden pakkauksia, jotka sisältävät tavaramerkin tai siihen sekoitettavissa olevan merkin ilman tavaramerkin haltijan lupaa”. Tuoteväärennökset ja kaikki niiden valmistamisessa käytetyt laitteet ja materiaalit on hävitettävä loukkaajan kustannuksella.
Muutosten tarkoituksena on nykyaikaistaa olemassa olevaa lainsäädäntöä ja tehdä tavaramerkin rekisteröimisestä yksinkertaisempaa.
Lisätietoja antaa tavaramerkkilakimiehemme Annikki Hämäläinen.
Lue Miika Tupalan ajatuksia patenttiasiamiehen työstä ja tule munkkikahveille 30.1.2025 Tampereen Yrityspäiville kuulemaan lisää siitä, minkälaisia urapolkuja tarjoamme.
Mallioikeus on tehokas ja edullinen keino suojata tuotteen uusi muotoilu. Oikein hyödynnettynä se tarjoaa yrityksille tehokkaan keinon puuttua luvattomaan jäljittelyyn ja vahvistaa tuotteen arvoa markkinoilla.
Kuinka onnistua Kiinan markkinoilla? Lue Riikka Palmoksen blogista tuoreet vinkit tavaramerkkien suojaamisesta Kiinan markkinoilla.
Tavaramerkki on arvokas osa yrityksen omaisuutta. Se tukee brändin rakentamista, lisää tunnettuutta ja voi nostaa tuotteiden tai palveluiden arvoa.