Mallioikeus on yksi tehokkaimmista IPR-oikeuksista

22.11.2017

Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun tutkijat Jussi Heikkilä ja Mirva Peltoniemi ovat kirjoittaneet 6.10.2017 Talouselämään jutun otsikolla ”Kuinka moni tuote jää kehittämättä, koska kopioilta suojaava mallioikeus on heikko?”.

Mallioikeuksien parissa vuodesta 1991 lähtien toimineesta ammattilaisesta kirjoitus antaa täysin väärän kuvan mallioikeudesta ja on siten harhaanjohtava. Jo tutkijoiden otsikko ja kysymyksenasettelu ”Kuinka moni tuote jää kehittämättä siksi, että mallioikeusjärjestelmän tarjoama suoja on liian heikko?” osoittaa kirjoittajien olevan harhateillä. Tuotteita tuskin kehitetään mallioikeusjärjestelmän vuoksi?

Kun mallioikeuslaki tuli Suomeen vuonna 1971, todettiin lainvalmistelutöissä, että tarkoituksena on kannustaa suunnittelijoita uuteen muotoiluun ja tukea niitä, jotka ovat halukkaita investoimaan suunnittelun tuloksiin. Kysymys on siis kannustamisesta.

Mallioikeus on oikein haettuna ja ajoitettuna yksi tehokkaimmista IPR-oikeuksista. Rekisteröity yhteisömalli, joka kattaa koko EU-alueen ja perustuu EU:n yhteisömalliasetukseen, on nopeasti saatavissa, huippuedullinen maantieteelliseen kattavuuteensa nähden ja helppokäyttöinen. Se on ollut täydellinen menestystarina EU-alueen yrittäjille ja yhtiöille pienimmästä suurimpaan. Tätä osoittavat jo vuosittaiset hakemusmäärät, esim. vuonna 2016 haettiin yhteisömallin rekisteröintiä yli 105 000 mallille. Malleja tuskin suojattaisiin näin paljon yhteisömalleina, jos se koettaisiin hyödyttömäksi.

Mitä ovat nuo tutkimukset, jotka osoittavat, että mallioikeus on heikko ja vähän käytetty suojamuoto? Kuka on tutkinut ja miten – faktaa pöytään, tutkijat! Näin vahvoja väitteitä esitettäessä pitää esittää tosiasioita väitteiden tueksi.

Tiedoksi myös, että oikeustapauksia voi hakea erilaisista tietokannoista, sekä maksuttomista että maksullisista.

Ja lopuksi: se, kuinka laajan suojan tuotteelle saa, riippuu täysin tuotteesta. Mitä uniikimpi muotoilu, sitä laajempi suoja. Väite, että käytännössä mallioikeus antaa varsin suppean suojan tuotteelle, on perätön yleistys.

Yllä oleva kirjoitus julkaistiin Talouselämän 37/2017 Tebatissa ja 24.10.2017 Talouselämän verkkosivuilla.