Haltonin patentoidut sisäilmaratkaisut pitävät ilman puhtaana

21.5.2021

Halton on tarjonnut sisäilmaratkaisuja 1960-luvulta lähtien. Papula-Nevinpatin avulla yritys on rakentanut patentti- ja tavaramerkkisalkun, joka suojaa maailman kehittyneimpiin kuuluvia sisäilmateknologioita.

Maailmanlaajuisen pandemian myötä sisäilman laatuun on alettu kiinnittää entistä enemmän huomiota. Tehokas ilmanvaihto tiloissa, joissa on paljon ihmisiä, kuten julkisissa rakennuksissa, ravintoloissa tai toimistoissa, vähentää riskiä saada hengitysilman mukana viruksia. Se myös tukee ihmisten yleistä hyvinvointia. Puhdas ilma on elintärkeää ihmisten terveydelle.

Ilmanvaihdossa on laaja markkina ja paljon eri asiakasryhmiä. Suomalainen perheyritys Halton on suunnitellut, valmistanut ja toimittanut sisäilmaratkaisuja monille näistä asiakasryhmistä vuodesta 1969 lähtien. Tänä päivänä yritys palvelee asiakkaitaan ympäri maailmaa ja työllistää noin 1600 ihmistä 36 maassa.

Halton Vita Cell Room, kuva: Halton

Aluksi Halton toimitti sisäilmaratkaisuja toimistotiloihin ja julkisiin rakennuksiin, mutta nykyään sen suurin liiketoiminta-alue on ammattikeittiöt ja ravintolat. Haltonin nimekkäitä referenssejä ovat mm. Hyatt Regency Mexico Cityssä, Oblix-ravintola Lontoon The Shardissa ja St. Regis -lomakeskus Malediiveilla. Yrityksellä on runsaasti toimintaa myös terveydenhuolto- ja meriteollisuusaloilla.

“Innovaatiot ja tuotedifferointi ovat erityisen tärkeitä Haltonille,” sanoo yrityksen toimitusjohtaja Kai Konola. “Otetaan esimerkiksi tarpeenmukainen ilmanvaihto. Kehitimme ammattikeittiöitä varten infrapuna-anturin, jolla pystytään havaitsemaan ruoanvalmistustapahtumia. Sen avulla ilmanvaihtoa voidaan lisätä tai vähentää automaattisesti tarpeen mukaan. Tällainen ratkaisu voi tuottaa jopa 70 prosentin energiansäästön.”

“Älykkäimmät tarjoamamme tarpeenmukaisen ilmanvaihdon sovellukset perustuvat itse kehitettyyn teknologiaan, jonka olemme suojanneet patenteilla,” hän sanoo. “IPR:n luominen on Haltonille tärkeä tekijä liiketoimintaedun saavuttamisessa. Olemme huolehtineet aktiivisesti myös tavaramerkeistämme, jottemme jäisi ilman suojaa silläkään saralla.”

Yhteistyötä asiakkaiden kanssa

Haltonin insinöörit tekevät tiivistä yhteistyötä asiakkaiden kanssa löytääkseen ratkaisuja näiden yksilöllisiin tarpeisiin.

Aineetonta omaisuutta on syntynyt esimerkiksi yhteistyöstä erään terveydenhuoltoalan asiakkaan kanssa, kun Halton kehitti tälle erittäin puhtaan leikkaussalin ratkaisuja. Mitä useampi henkilö leikkaussaliympäristössä työskentelee, sitä parempaa ilmanvaihtoa siellä tarvitaan. Halton kehitti ja patentoi ratkaisun, jolla pystytään määrittämään ilman mikrobitaso leikkaussalissa ja säätämään automaattisesti tuloilman määrää ja virtauskuvioita.

Vastaavanlaisissa yhteistyöprojekteissa on syntynyt muitakin innovaatioita. Eräässä yhteistyössä terveydenhuoltoalan asiakkaiden ja kumppanien kanssa Halton kehitti esimeriksi suojaavan ilmavirtaratkaisun, jolla vähennetään sairaalaympäristössä työskentelevän hoitohenkilökunnan riskiä altistua potilaista tarttuville taudinaiheuttajille.

“Suojaava ilmavirtakuvio on suunniteltu estämään potilaan hengittämiä bakteereja pääsemästä hoitohenkilökunnan hengitysvyöhykkeelle. Tämä tekee heidän työskentely-ympäristöstään turvallisemman,” sanoo Haltonin teknologiajohtaja Kim Hagström.

Hyvin suojattu IPR

Kaiken innovaatiotoimintansa vuoksi Halton on panostanut vahvasti IPR:n suojaamiseen. Yritys on vuosien aikana käynyt läpi monenlaisia loukkausprosesseja. Joissakin tapauksissa loukkaus on pystytty estämään tai osapuolet ovat sopineet lisenssikorvauksen maksamisesta Haltonille.

“Seuraamme Haltonin kanssa aktiivisesti kilpailijoiden patentointitoimintaa,” sanoo patenttiasiamies Mikko Nissinen Papula-Nevinpatista. “Autamme myös Haltonia havaitsemaan alan tulevia trendejä, jotta Halton voi hyödyntää näitä havaintoja omassa tuotekehityksessään.”

Haltonilla on tällä hetkellä noin 130 patenttia, ja yritys tekee joka vuosi useita uusia hakemuksia.

“Kun Halton haluaa tuoda markkinoille uuden brändin, teemme aina tavaramerkkihaun mahdollisten esteiden löytämiseksi,” kertoo Papula-Nevinpatin EU-tavaramerkkilakimies Heidi Mikkola. “Halton varautuu aktiivisesti mahdollisiin loukkaustilanteisiin, ja sillä on hyvä tavaramerkkisalkku, joka sisältää hyvin suojattuja brändejä. Käymme vuosittain salkkua yhdessä läpi uudistamistarpeiden selvittämiseksi.”

 

Ajankohtaista

Korkean teknologian innovaatiot – mitä ne vaativat patenttiasiantuntijalta?

Huipputeknologian jatkuvasti kehittyvässä maailmassa patenttiasiantuntijoiden rooli on tärkeämpi kuin koskaan.

Patentoinnilla kaupallista menestystä

Onko sinun yrityksesi valmis hyödyntämään patentoinnin mahdollisuudet? Lue lisää webinaaristamme tehdystä artikkelista ja hyödynnä asiantuntijoidemme vinkit!

IP-klinikka Music x Media -tapahtumassa Tampereella 

Lue asiantuntijoidemme kokemuksia Music x Media -tapahtumasta ja IP-oikeuksien roolista musiikki- ja viihdealoilla.

Patenttitrainee-tarinani: Juho Liekkinen

Lue Juho Liekkisen ajatuksia patenttitrainee-ajasta ja mitkä ovat hänen vinkkinsä traineepaikkoja miettiville.