IPR-asiantuntija startupin avuksi jo tuotekehitysvaiheessa – case Kelosound

21.9.2018

Aloittelevan yrittäjän on usein vaikeaa arvioida, millaisia suojauskeinoja hänen ideansa tarvitsevat. Myös hakemusten tekeminen itse voi tuntua vaikealta, ellei tarkalleen tiedä mitä tekee. IPR-asiantuntijan avulla startupille saadaan luotua kattava suojausstrategia, mikä on tärkeää jo tuotekehitysvaiheessa.

Kelosound – idea luonnonääniä soittavasta kelopuusta

Äänitaiteilija, taiteen maisteri ja Kelosound Oy:n toimitusjohtaja Kirsi Ihalainen sai jo opiskeluaikanaan idean soivasta kelopuusta. Hän loi tuotteen, jossa kelo yhdistetään luonnon äänimaisemaan. Rentouttavat ja värähtelevät äänet kauniista kelosta kutsuvat halaamaan ja kuuntelemaan. Kelosound-puun tarkoitus on tuoda luonto lähemmäksi ihmistä. Puu toimii rentouttavana elementtinä nykypäivän hektisessä elämässä.

Luonnon ja eläinten äänet ovat Kirsin itse tekemiä, aitoja luontoäänityksiä. Ääniä soitetaan ja ohjataan äänipuusta mobiiliapplikaation avulla. Jokainen ääni tai äänimaisema sisältää tarinoita, runoja ja valokuvia suomalaisesta mytologiasta. Kelosound-tuotteiden vihreät arvot ja kestävyys ovat Kirsille erittäin tärkeitä. Puita ei kaadeta tuotteiden valmistusta varten, vaan niissä käytetty kelo on ylijäämäpuuta.

Tuotekehitysvaiheessa hän ei kuitenkaan vielä osannut ajatella ideansa suojaamista. Kun tuttavat alkoivat kyselemään, oliko hän patentoinut keksintönsä, Kirsi ryhtyi selvittämään miten se tapahtuisi.

– Kuulin puheita puoleen ja toiseen keksinnön patentoimisesta. Ihmettelin, miksei taiteen maisteriopinnoissa kerrottu laisinkaan immateriaalioikeuksista. Yritin ottaa asioista itse selvää ja päätin tehdä patentti- ja tavaramerkkihakemukset Suomessa, jotta saisin idealleni suojaa.

Prosessien aikana Kirsi huomasi, että tarvitsisi myös ulkopuolista asiantuntija-apua.

IPR-asiantuntijan avulla suojausasiat kerralla kuntoon

Kirsin avuksi tuli patenttiasiamies Mikko Nissinen Papula-Nevinpatilta. Koska Kirsin tavoite oli jossain vaiheessa laajentaa liiketoimintaansa ulkomaille, päätettiin tehdä kansainvälinen patenttihakemus eli PCT-hakemus.

Ennen Papula-Nevinpatille tuloaan Mikko toimi Patentti- ja rekisterihallituksessa (PRH) tutkijainsinöörinä käsittelemässä patenttihakemuksia. Uransa aikana hän on nähnyt sekä hyviä että huonoja patenttihakemuksia.

– Vaikka patenttia voi hakea itse, saattaa myöntämisen esteeksi muodostua se, ettei kaikkia patenttihakemuksessa vaadittuja muodollisia seikkoja saa kirjattua hakemukseen oikein. Patentoimisprosessi voi helposti jäädä PRH:n välipäätösvaiheeseen, ja hakemuksen käsittely voidaan lopettaa tai hakemus voidaan hylätä, ellei välipäätöksessä esitettyjä puutteita korjata. Patenttihakemusta ei myöskään saa täydentää tai muokata hakemusprosessin aikana miten haluaa, sillä tarkkoja määräyksiä on noudatettava. Siksi on tärkeää, että patenttihakemus on laadittu huolella ennen kuin se jätetään virastoon. Ilman patenttia kuka tahansa voi hyödyntää samaa ideaa tai keksintöä, selventää Mikko.

– Hakemuksen kirjoittaminen on oma taiteenlajinsa. Hakemuksessa on erittäin tärkeää, että suojapiiri saadaan määriteltyä oikein. Asiantuntijan kirjoittamalla hakemuksella saadaan varmistettua oikeiden asioiden suojaaminen ja se, ettei suojausta voi kiertää. Sekin on olennaista, että hakemukseen sisällytetään riittävät mahdollisuudet tarvittaessa muokata keksinnön määritelmää patenttivaatimuksissa, ellei patenttiviranomainen ole valmis myöntämään patenttia vielä alkuperäisten patenttivaatimusten mukaisena.

Onko IPR-palveluihin tarjolla ulkopuolista rahoitusta?

Asiantuntijan tarjoamia IPR-palveluita voi rahoittaa erilaisin keinoin. Esimerkiksi Business Finland myöntää 5 000 euron (+ALV) arvoisia innovaatioseteleitä, joilla mikro- tai pk-yritys voi ostaa itse valitsemiaan asiantuntijapalveluja. Myös seuraavat rahoituspalvelut voivat olla mahdollisia:

Tempo-rahoitus
Into-rahoitus.

Alueellisia rahoituspalveluita tarjoaa tällä hetkellä esimerkiksi BusinessOulun yrityspalveluseteli.

– Joskus patenttihakemusta lähdetään tekemään itse, koska halutaan säästää kustannuksissa. Asiantuntijan käyttäminen saattaa tuntua kalliilta, mutta loppujen lopuksi startup-yrittäjä säästää aikaa ja rahaa, koska hänen ideansa suojapiiri saadaan kerralla kuntoon. Riskinä on myös, että idean suojaamismahdollisuus patentilla menetetään kokonaan puutteellisen hakemuksen takia. Kerromme aina myös rahoitusmahdollisuuksista, ellei asiakas ole niistä vielä tietoinen, kertoo Mikko.

IPR kulkee mukana liiketoiminnan laajentuessa

Papula-Nevinpatin avulla Kelosound-tuotteella on nyt kansainvälinen patenttihakemus vireillä. Kansainvälinen patenttihakemus tutkitaan keskitetysti kansainvälisen viranomaisen toimesta, ja kansainvälisen hakemusvaiheen jälkeen hakija voi hakea patenttia halutuissa kansallisissa tai alueellisissa patenttivirastoissa. Kansainvälisen hakemuksen avulla saadaan miettimisaikaa siihen, missä kaikissa maissa Kelosound Oy haluaa toimia ja mihin tehdään myöhemmin jatkohakemuksia.

– Papula-Nevinpatin avulla sain lisäaikaa suojausprosessiin ja voin nyt rauhassa keskittyä tuotteideni kehittämiseen ja tulevaisuuden liiketoiminnan miettimiseen. Uusia tuotteita kehittäessäni osaan nyt paremmin punnita niiden uutuusarvoa ja patentoimisen mahdollisuuksia ennen tuotteiden julkistamista, Kirsi toteaa.

Vinkit startup-yrittäjän ideoiden suojaamiseen

Keksinnön suojaamisen tulisi alkaa jo tuotekehitysvaiheessa. Uuden yrittäjän saattaa kuitenkin olla vaikea hahmottaa, millä tavoin hänen tulisi ideansa suojata. Siksi ammattilaisen konsultointiavusta on hyötyä jo mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

– Neuvoisin aloittaville yrittäjille, että IPR-ammattilainen kannattaa ottaa mukaan heti alkuvaiheessa, jotta saa faktapohjaista tietoa IPR-asioista ennen kuin alkaa patentoimaan tai julkaisee oman tuotteensa. Mikko on neuvonut minulle, mitä toimenpiteitä missäkin vaiheessa tarvitaan, kuinka pitkiä hakuprosessit ovat ja mikä suojauksessa yleensäkin on mahdollista ja mikä ei. Kun tietoa ei ole, aloitteleva yrittäjä tulee tehneeksi aivan turhia virheitä, tähdentää Kirsi.

– Oma vinkkini on, että brändin ja tuotteen nimi kannattaa suojata ensimmäisenä tavaramerkin avulla. Koska omistan Kelosound-nimen, minulla oli esimerkiksi oikeus vaatia Facebookilta Kelosound-sanalla perustetun sivun käyttöoikeus itselleni, hän jatkaa.

 

Tiedätkö sinä mikä on keksintösi uutuusarvo? Onko vastaavia tuotteita jo olemassa? Nämä ovat kysymyksiä, joista IPR-asiantuntijamme ottaa kanssasi selvää ja neuvoo oikean suojausstrategian valitsemisessa.

Ota yhteyttä asiantuntijoihimme, niin kartoitetaan tilanteesi yhdessä! 

 

Ajankohtaista

Worklife at Papula-Nevinpat: Laura Virkkunen

Laura Virkkunen vastaa asiakkaidemme domain-portfolioista ja niihin liittyvistä toimenpiteistä. Lue lisää Lauran uratarinasta.

Tiivistelmä IPR-webinaarisarjasta “Patenttien loukkaustilanteet – Milloin tarvitset patenttiasiamiehen apua?” 

Webinaarisarjan tiivistelmäartikkelissa opit, mitä tehdä epäillylle patenttiloukkaukselle, miten erottaa oikeat varoituskirjeet huijausyrityksistä, mitä taktiikoita lisenssineuvotteluissa käytetään ja mitä huomioida patenttioikeudenkäyntiin liittyen.

Euroopan patenttivirasto (European Patent Office, EPO) on julkaissut vuosittaiset patentointitilastonsa

Euroopan Patenttivirasto (European Patent Office, EPO) on julkaissut vuosittaiset patentointitilastonsa, lue eurooppapatenttiasiamies Jukka Korhosen kommentit.

IPR-oikeudet Ukrainassa: Toivon kipinöitä selviytymisen keskellä

Riikka Palmos kirjoittaa blogissaan Ukrainan IPR-oikeustilanteesta.