IPR valokeilassa kun älyteknologia rynnii laitteisiin – case Hydroline

28.6.2018

Aiemmin ohjelmistot ja koneet olivat selvemmin erillään. Nyt ne yhdistyvät, kun yhä useammassa laitteessa on älyteknologiaa. Tämä kehitys tuo perinteisille savupiippuyrityksille myös uusia haasteita ja mahdollisuuksia immateriaalioikeuksien eli IPR:n suojaamisessa.

Siilinjärveläisen Hydroline Oy:n leipälaji on ollut vaativaan käyttöön tarkoitettujen hydraulisylintereiden valmistus. Vuonna 1962 perustetun perheyrityksen asiakkaisiin kuuluvat mm. Agco, Bronto Skylift, Cargotec, John Deere, Rocla ja Sandvik.

Nyt Hydroline on laajentamassa liiketoimintaansa ennakoivaan sylinterien kunnonvalvontaan, joka on tarkoitus kaupallistaa ensi vuonna. Anturit mittaavat hydraulisylintereissä paineita, liikkeitä ja toiminnallisuutta. Mittaustulosten pohjalta käyttäjä tietää, onko jokin paikka pian menossa rikki, ja varaosan vaihto voidaan ennakoida.

Hydroline on hyvä esimerkki perinteisestä konepajayrityksestä, joka aiemmin valmisti tilaustuotteita asiakkaille mutta digitalisaation myötä on alkanut kehittää myös omia tuotteita. Oman tuotekehitystiimin panostukset eivät saa valua hukkaan, ja oikeudet omiin innovaatioihin halutaan tietysti säilyttää.

– Digitalisaatio on muuttanut meidän bisneksen. Ensimmäistä kertaa yhtiön historiassa meillä on puhtaasti omia tuotteita. Niiden myötä myös tuotteiden suojaus on koko ajan tärkeämpää, kertoo Hydrolinen teknologiajohtaja Manu Leinonen.

Mikä on immateriaalioikeuksien merkitys?

Hydrolinen kehittämissä älykeksinnöissä hyödynnettävät anturit ja muu elektroniikka ovat komponentteja, joita kuka tahansa voi tilata vaikkapa netistä. Keksintöjen ydin piileekin siinä, miten komponentit yhdistetään laitteeseen ja toiminnallisuuteen.

– Hydrolinen osaamista on laittaa rauta ja äly toimimaan yhdessä. Jos heillä ei ole immateriaalioikeuksia kuten patentteja, kilpailija voi katsoa, miten he ovat yhdistelleet komponentit, ja tehdä perässä. Tai asiakas voi ostaa saman ratkaisun halvemmalla muualta. IPR:llä saa pidettyä itsensä mukana pelissä, selittää Papula-Nevinpatin eurooppapatenttiasiamies Timo Kuosmanen, joka on ollut Hydrolinen tukena yrityksen IPR-taipaleen alusta saakka.

– Ilman IPR:ää joku kilpailijamme olisi varmasti tehnyt vastaavan suojauksen tai hakemuksen. Meillä olisi ollut jo paljon rahaa sijoitettuna tuotekehitysputkeen, ja yhtäkkiä olisikin tie kiinni, Leinonen luonnehtii.

– Patentoinnin mahdollisuus motivoi työntekijöitä. Tuotekehittäjät ovat meillä avainasemassa tunnistamassa asiakkaan ongelmia ja keksimässä niihin ratkaisuja. Aina toisinaan ratkaisu on sellainen, jota ei ole vielä keksitty.

IPR:llä on merkitystä brändinkin kannalta. Isot yritykset vaativat toimittajiltaan suunnitteluosaamista. Haetut patentit ovat yksi todiste siitä, että suunnitteluosastolla tehdään muutakin kuin perustyötä. Patenttisalkku kiinnostaa myös sijoittajia.

Miten pärjätä globaalissa kilpailussa ja miten IPR voi auttaa siinä?

Hydroline kasvaa kovaa vauhtia ja tähtää ulkomaille. Koska patenttia pitää hakea jokaiseen maahan erikseen ja jokainen patentti maksaa, osa kansainvälistymisstrategiaa on miettiä, mihin kannattaa laajentaa – siis missä maissa kannattaa hakea suojaa. Missä yrityksen markkinat ovat, missä kilpailijat toimivat ja mihin kannattaa panostaa rahaa. Näitäkin asioita Timo Kuosmanen on pohtinut Hydrolinen kanssa.

Hydrolinen tuotteita on tarkoitus markkinoida ympäri maailman, myös maihin, joissa kopiokulttuuri on ihan normaalia ja tuotantokustannukset pienemmät. Tuote kopioidaan helposti, ellei IPR ole jarruna.

Lisäksi Hydrolinelle on tehty kilpailija-analyysia, jossa on selvitetty:

  • Mitä asioita kilpailijat suojaavat?
  • Mitkä ovat mahdollisia bisnesalueita, joita kannattaisi seurata?
  • Jääkö jonnekin maantieteellisiä aukkoja, jonne omaa bisnestä ja suojausta voisi kohdentaa?

Kun lähdetään ulkomaille, myös kilpailijoiden määrä luonnollisesti kasvaa ja on seurattava, mitä he tekevät. Papula-Nevinpatilla tehdään myös erilaisia valvontoja ja selvityksiä, jotka auttavat osaltaan kirkastamaan yrityksen strategiaa.

Laitevalmistajien menestys perustuu myös yhteistyöhön

Komponenttivalmistajien menestys ja älykkäiden järjestelmien kehittäminen edellyttää tyypillisesti yhteistyötä yliopistojen, tutkimuslaitosten ja muiden kumppanien kanssa. Harvoin kaikki osaaminen löytyy omasta talosta. Yhteistyösopimukset on huolehdittava kuntoon ja yhteistyöstä, esimerkiksi keksintöjen omistuksesta, tulee sopia jo yhteistyön alkumetreillä.

Laita patenttirima rohkeasti matalalle ja arvosta omia ideoitasi!

Monelle tulee patentista mieleen uraauurtava keksintö, jollaista ei ole ennen nähty. Useimmiten patentteja haetaan kuitenkin asioille, jotka ovat paranneltuja tai muunneltuja versioita jostain vanhasta mutta kaupallisesti merkittävästä tuotteesta tai sovelluksesta. Patenttia haetaan usein tiettyyn sovellustapaan. Niin on tehnyt Hydrolinekin. Joku muukin voi laittaa älyä hydraulisylintereihin ja mitata asioita, muttei samalla tavalla.

Patentin hakemisessa ei kannata turhaan kursailla.

– Älyteknologiankaan kanssa rimaa ei kannata nostaa liian korkealle. Useimmiten kyse on jo olemassa olevien älyteknologioiden fiksusta yhdistelmästä.

IPR-asiat ovat jokaisen omalla vastuulla

Jokaisen yrittäjän tulisi ymmärtää IPR-asioista ainakin se, että on omalla vastuulla valvoa, ettei loukkaa kenenkään yksinoikeuksia. Tietämättömyys ei vapauta vastuusta.

Usein tilaaja edellyttää, että alihankkija on varmistanut, ettei alihankkijan toimittama komponentti, laite tai järjestelmä loukkaa muiden immateriaalioikeuksia.

– Vähintä mitä voi tehdä on hakea ammattilainen apuun, kun lähtee liikkeelle uuden tuotteen kanssa tai suunnittelee uutta markkina-aluetta. Esteet kannattaa selvittää ennakolta ja välttää näin myöhemmät riidat ja kustannukset.

 

Kun kehität jotain uutta, Papula-Nevinpatin asiantuntijat arvioivat mielellään, onko kyseessä innovaatio, jolle voisi saada suojan. Asiantuntijoiltamme saat rehellisen mielipiteen asiasta ja konkreettisen ehdotuksen jatkosta.

 

Mikä on IPR?

Intellectual Property Rights – immateriaalioikeudet (aineettomat oikeudet) – kattavat sekä teollisoikeudet että tekijänoikeudet.

Teollisoikeuksilla tarkoitetaan yksinoikeuksia, joilla suojataan keksintöjä, tavaroiden ja palveluiden tunnuksina käytettäviä merkkejä sekä muun muassa tavaran ulkomuodon esikuvaa. Teollisoikeuksia ovat patentit, hyödyllisyysmallit, mallioikeudet, tavaramerkit, toiminimet sekä eräät muut harvinaisemmat suojamuodot.

Hydrolinen älypaketti – anturoitu hydraulisylinteri ja SCOUT-tiedonkeruuyksikkö osana LEO-kunnonvalvontajärjestelmää

Ajankohtaista

Worklife at Papula-Nevinpat: Lisa Gawriyski

Lue patenttiasiantuntijamme Lisa Gawriyskin ajatuksia patenttiasiamiehen työstä ja mikä siitä tekee kiehtovan!

Worklife at Papula-Nevinpat: Tiina Kostian

IP-lakimiehemme Tiina Kostian kertoo IPR-urastaan ja mikä hänen työssään on parasta tällä hetkellä.

Valvotko tavaramerkkiäsi?

Miten varmistat, että brändisi säilyy vahvana pitkään? Lue vinkit Pauliina Heinen blogista.

Peppina Iivonen läpäisi tavaramerkkiasiamiestutkinnon

Lämpimät onnittelumme Peppina Iivoselle tavaramerkkiasiamiestutkinnon suorittamisesta!