Kopiointi on sallittua

28.1.2014

Näin se on, ja pysyy. Paitsi jos omistaa teollis- tai tekijänoikeuden, jotka antavat yksinoikeuden ja mahdollisuuden kieltää kopioinnin. Teollisoikeudet, kuten patentit, tavaramerkit ja mallit, ovat hakemuksesta viranomaisen rekisteröimiä oikeuksia, joilla hakija saa yksinoikeuden suojatun kohteen kaupalliseen hyödyntämiseen.

”Kuka meidän tuotteita tai palveluita nyt kopioisi?” saattaa moni ajatella. Haluaako joku niistä maksaa, jos kukaan ei halua kopioida? Ei kannata aliarvioida omia tuotteitaan. Entäpä jos tuotteesta tai palvelusta tuleekin niin hyvä ja suosittu, että sitä halutaan kopioida? Jos et ole tuotetta suojannut, nyt se on valitettavasti liian myöhäistä. Mistä siis tiedän, tarvitsenko tuotesuojaa nyt tai myöhemmin?

Etuoikeus, parempi oikeus keksintöön, uutuus, keksinnöllisyys, olennainen ero, sekoitettavuus, hakemuksen tekemispäivä, second medical use ovat minulle ja kollegoilleni tuttuja käsitteitä. Suurimmalle osalle yritysjohtoa sekä markkinoinnin, myynnin ja tuotekehityksen parissa toimiville eivät niinkään. Se on toki ymmärrettävää, ne ovat alamme ammattisanastoa ja niihin törmää normaalielämässä ani harvoin, jos koskaan.

Välttämättä alan terminologiaa ei tarvitse kovin tarkkaan ymmärtääkään, vaikka haluaisikin suojata omia oikeuksiaan eri teollisoikeuksilla.  Riittää, että on perillä mahdollisuuksista, joita on käytettävissä erilaisten tuotteiden ja palveluiden suojaamiseen.

Alan ammattilaisen ammattitaitoon kuuluu selittää ja neuvoa ymmärrettävästi.  Tämä on yksi teollisoikeusasiamiehen haasteista, mutta varmasti myös yksi työmme mielekkäistä puolista. On hienoa kun huomaa, että asiakkaan IPR-salkku on järkevä ja rakennettu ammattitaitoisesti suojaamaan ja edistämään asiakkaan liiketoimintaa.

Tämä on Papula-Nevinpatin blogin ensimmäinen postaus. Blogissamme haluamme kertoa lukijoillemme, suomalaisille yrittäjille ja yritysten johdolle parhaita käytäntöjä teollisoikeuksien suojaamiseen, ja ennen kaikkea herättää lukijat todella miettimään ja toimimaan oman yrityksensä teollisoikeussalkun rakentamiseksi. Myös kommentointi on sallittua ja erittäin toivottavaa!