Mikä ihmeen EQE-koe?

17.4.2019

Helmi-maaliskuu on patenttialalla erikoista aikaa. Silloin useat patenttiasiamiehet ja teollisuuden puolella toimivat patentti-insinöörit levittävät ympäristöön epätoivon ja kipugeelin tuoksua ja mumisevat kirjainlyhennettä ”EQE”. Mistä on kyse?

Euroopan patenttiviraston (EPO) asiamiestutkinto European Qualifying Examination eli EQE on alalla käsite. Tutkinnon läpäissyt voi toimia EPO:n suuntaan asiamiehenä ja käyttää nimikettä eurooppapatenttiasiamies eli European Patent Attorney.

EQE – koe, jota ei ehkä koskaan läpäise?

Nimikkeellä on tiettyä prestiisiä, koska koe on varsin vaativa. Useille EQE on elämän ensimmäinen koe tai tentti, jota ei läpäisekään – ei ehkä koskaan. Monet joutuvat uusimaan sen osakokeita kerran tai useammin. Läpikäytävää materiaalia kokeessa on paljon. Eurooppalaisia ja kansainvälisiä lakipykäliä joutuu soveltamaan käytäntöön kuvitteellisissa tilanteissa.

Koe on myös tehtävä englanniksi, saksaksi tai ranskaksi, ja aikapaine kokeessa on melkoinen. Kirjoituskäden on syytä kestää pitkien vastausten kirjoittamista, vaikka tällä hetkellä myös sähköisen vastaamisen mahdollisuutta testataan. Läpäisyprosentti on tyypillisesti noin 30 – 40 % yksittäisenä vuotena. Viimeisten 20 vuoden aikana noin 120 suomalaista on läpäissyt tutkinnon.

Läpäisyn salaisuus on systemaattinen valmistautuminen

Kokeen läpäisseet saattavat kertoa villejä selviytymis- ja sankaritarinoita pitkistä, synkistä illoista lakipykälien parissa. Yksi on istunut lauantait kirjastossa, toinen lukenut purjeveneen kannella, kolmas parantanut keskittymistään meditoimalla ja neljäs valinnut parasta mustekynää paperikaupassa. Jokaisella on tietenkin oma tyylinsä, ja jokaisen kandidaatin kannattaa ennakkoluulottomasti miettiä, mistä voisi olla apua.

Mitään taikakeinoja ei EQE:n läpäisyyn kuitenkaan ole. Ei meilläkään. Toimistomme läpäisseistä joka ikinen kertoo salaisuudekseen systemaattisen, ahkeran opiskelun ja harjoittelun eli raa’an työn sillä asenteella, että nyt oikeasti läpäistään eikä vain lähdetä yrittämään tai hankkimaan kokemusta. Koska kyseessä on jossain määrin keinotekoinenkin koe, kokeen rakenteen tuntemus ja ajankäytön hallinta kokeessa ovat myös tärkeitä. Mitenkään mahdoton urakka EQE ei silti ole.

Yleinen arvio on, että EQE:n läpäisy vaatii noin 600 – 800 tunnin opiskelun nimenomaan tutkintoa varten – tämä tyypillisesti normaalin päivätyön ohessa. Pelkällä työkokemuksella opiskelua ei myöskään voi korvata.

Toimistomme tarjoaa tietyn määrän työaikaa valmistautumiseen, mutta sen lisäksi useimmille on tarpeen käyttää runsaasti omaa aikaa opiskeluun ja muuhun valmistautumiseen. Tällainen urakka vaatii jonkin verran peffan kulutuskestävyyttä ja ennen kaikkea hyvän suunnitelman, joka pitää tehdä hyvissä ajoin ja tietenkin myös toteuttaa. Perheen tai puolison, jos sellaisia on, kanssa on syytä sopia etukäteen ajankäytöstä.

Itse valmistauduin opiskelemalla arviolta 6 – 10 tuntia viikossa lähinnä iltaisin lähes vuoden ajan ennen koetta. Käytännössä tuo aika oli pois omasta vapaa-ajasta ja yöunista, joten motivaatio oli kova. Osittaisia tai täysiä työ- ja vapaapäiviä kului lisäksi yhteensä arviolta 30 vanhojen kokeiden tekemiseen. Kävin myös vastaustekniikkaan keskittyvillä kursseilla.

Parasta vertaistukea ja neuvoja antoivat kokeen jo läpäisseet. Hyvä valmistautuminen helpotti stressiä ja paikkasi pieniä virheitä kokeessa. Kofeiinisuklaa oli äärimmäinen koe-eväs.

EQE:n läpäissyt osaa antaa hyviä neuvoja

Kaikki tämä vaivannäkö kuitenkin kannattaa. EQE:n läpäissyt huomaa pystyvänsä ratkomaan monimutkaisia ongelmia sekä tulkitsemaan ja soveltamaan lakipykäliä myös tilanteissa, joita työelämässä tulee harvemmin vastaan. Kokeessa suomalainen kandidaatti ja sen läpäistyään eurooppapatenttiasiamies on samalla viivalla kuin eurooppalaiset, kuten vaikkapa saksalaiset tai brittiläiset, kollegansa.

Asiakas voi siis luottaa siihen, että eurooppapatenttiasiamies hallitsee perusasiat ja vähän enemmänkin sekä osaa antaa oikeita neuvoja.

 

Papula-Nevinpatissa työskentelee tällä hetkellä 13 eurooppapatenttiasiamiestä ja kokeeseen valmistautuu 10 asiantuntijaa. Asiantuntemus-arvomme tarkoittaa meillä sitä, että kannustamme ja arvostamme oman työmme ja itsemme kehittämistä sekä sitoudumme aina parhaaseen laatu- ja palvelutasoon. 

Tästä voit lukea lisää EQE-tutkinnosta.