Muotoilun suojaaminen – helppoa ja tärkeää

28.4.2008

 Muotoilun suojaaminen on nykyisin helppoa ja ehdottoman tärkeää

Suunnittelu, tuotekehittely, muotoilu ja markkinointi muodostavat ison osan uuden tuotteen kustannuksista. Valitettavan usein uutta tuotetta ryhdytään laittomasti kopioimaan jo ennen kuin sitä on edes saatu kunnolla markkinoille. Siksi onkin käsittämätöntä, miten moni suomalaisyritys jättää suojaamatta uuden muotoilunsa – etenkin, kun se on nykyisin todella helppoa ja kustannuksiltaan minimaalista.

Nykyään teollisen muotoilun merkitys jo ymmärretään liiketoiminnassa. Tavaramerkit ja patentit ovat usein myös melko hyvässä kunnossa. Mutta miten on mallisuojan laita?

– Sinisilmäinen suomalainen ei tule ajatelleeksi, kuinka yleistä designpiratismi todella jo on. Muotoilijan tekijänoikeussuojan varaan ei kannata laskea. Sen sijaan 2000-luvulla mallioikeuslainsäädännön muutosten myötä EU-alueella muotoilun suojaaminen helpottui huomattavasti ja samalla suojauskustannukset putosivat minimiin. Nyt riittää, kun jättää yhden hakemuksen (yhteisömallihakemus) EU:n tavaramerkki- ja mallivirastoon (OHIM), joka sijaitsee Espanjassa. Hakemuksen käsittely vie minimissään pari viikkoa, maksaa vähän yli tuhat euroa tuotteelta asiamieskustannuksineen ja suoja astuu samalla kertaa voimaan 27 maassa, opastaa pitkän linjan muotoilun suojaamisen asiantuntija, varatuomari, EU-malliasiamies Irmeli Nokkanen Papula-Nevinpat’sta.

Miten hyödyntää muotoilusuojaa?

– Tuotteestaan voi viestiä, että se on mallisuojattu. Mahdollisen loukkauksen tapahtuessa voi lähettää kirjeen malliloukkauksesta ja kieltää toista jatkamasta kopiointia ja vaatia korvauksia, tarvittaessa tavataan oikeudessa. Kopiotuotteiden maahan saapumisen voi estää tullivalvontahakemuksella, jolloin piraattituotteet pysähtyvät tulliin, Nokkanen kertoo. Mallioikeuden voi myös muuttaa rahaksi lisensoimalla tai myymällä sen.

Ammattilaiset voivat analysoida ja tehdä yritykselle suojausstrategian.
– Ammattilainen osaa kertoa nopeasti asiakkaalle vinkit; mitä kannattaa tuotteesta suojata, missä ja miten. hänellä on ajan tasalla oleva tieto alan lainsäädännöstä, käytännöistä ja trendeistä.

Miksi mallisuoja?

  • Uusi muotoilu kannattaa suojata mallioikeudella mallioikeuteen vetoamalla voi tehokkaasti estää toisia kopioimasta ja hyväksikäyttämästä omaa uutta muotoiluaan Se on hyvä ja edullinen väline taistelussa tuoteväärennöksiä vastaan.
  • Mallioikeudella eli tuotteen ulkomuodon rekisteröinnillä saadaan määräaikainen yksinoikeus tiettyyn muotoiluun. Mallioikeuden voi saada tuotteen tai sen osan ulkomuotoon, myös tuotteen yksityiskohtiin.
  • Edellytys mallioikeuden saamiselle on, että malli on uusi ja yksilöllinen verrattuna aiemmin tunnettuihin malleihin.

Teksti: Päivi Remes, julkaistu Teollis- ja tekijänoikeudet ilmoitusliiteessä, Kauppalehti 3.4.2008.

Ajankohtaista

Worklife at Papula-Nevinpat: Lisa Gawriyski

Lue patenttiasiantuntijamme Lisa Gawriyskin ajatuksia patenttiasiamiehen työstä ja mikä siitä tekee kiehtovan!

Worklife at Papula-Nevinpat: Tiina Kostian

IP-lakimiehemme Tiina Kostian kertoo IPR-urastaan ja mikä hänen työssään on parasta tällä hetkellä.

Valvotko tavaramerkkiäsi?

Miten varmistat, että brändisi säilyy vahvana pitkään? Lue vinkit Pauliina Heinen blogista.

Peppina Iivonen läpäisi tavaramerkkiasiamiestutkinnon

Lämpimät onnittelumme Peppina Iivoselle tavaramerkkiasiamiestutkinnon suorittamisesta!