Muotoilun suojaaminen – helppoa ja tärkeää

28.4.2008

 Muotoilun suojaaminen on nykyisin helppoa ja ehdottoman tärkeää

Suunnittelu, tuotekehittely, muotoilu ja markkinointi muodostavat ison osan uuden tuotteen kustannuksista. Valitettavan usein uutta tuotetta ryhdytään laittomasti kopioimaan jo ennen kuin sitä on edes saatu kunnolla markkinoille. Siksi onkin käsittämätöntä, miten moni suomalaisyritys jättää suojaamatta uuden muotoilunsa – etenkin, kun se on nykyisin todella helppoa ja kustannuksiltaan minimaalista.

Nykyään teollisen muotoilun merkitys jo ymmärretään liiketoiminnassa. Tavaramerkit ja patentit ovat usein myös melko hyvässä kunnossa. Mutta miten on mallisuojan laita?

– Sinisilmäinen suomalainen ei tule ajatelleeksi, kuinka yleistä designpiratismi todella jo on. Muotoilijan tekijänoikeussuojan varaan ei kannata laskea. Sen sijaan 2000-luvulla mallioikeuslainsäädännön muutosten myötä EU-alueella muotoilun suojaaminen helpottui huomattavasti ja samalla suojauskustannukset putosivat minimiin. Nyt riittää, kun jättää yhden hakemuksen (yhteisömallihakemus) EU:n tavaramerkki- ja mallivirastoon (OHIM), joka sijaitsee Espanjassa. Hakemuksen käsittely vie minimissään pari viikkoa, maksaa vähän yli tuhat euroa tuotteelta asiamieskustannuksineen ja suoja astuu samalla kertaa voimaan 27 maassa, opastaa pitkän linjan muotoilun suojaamisen asiantuntija, varatuomari, EU-malliasiamies Irmeli Nokkanen Papula-Nevinpat’sta.

Miten hyödyntää muotoilusuojaa?

– Tuotteestaan voi viestiä, että se on mallisuojattu. Mahdollisen loukkauksen tapahtuessa voi lähettää kirjeen malliloukkauksesta ja kieltää toista jatkamasta kopiointia ja vaatia korvauksia, tarvittaessa tavataan oikeudessa. Kopiotuotteiden maahan saapumisen voi estää tullivalvontahakemuksella, jolloin piraattituotteet pysähtyvät tulliin, Nokkanen kertoo. Mallioikeuden voi myös muuttaa rahaksi lisensoimalla tai myymällä sen.

Ammattilaiset voivat analysoida ja tehdä yritykselle suojausstrategian.
– Ammattilainen osaa kertoa nopeasti asiakkaalle vinkit; mitä kannattaa tuotteesta suojata, missä ja miten. hänellä on ajan tasalla oleva tieto alan lainsäädännöstä, käytännöistä ja trendeistä.

Miksi mallisuoja?

  • Uusi muotoilu kannattaa suojata mallioikeudella mallioikeuteen vetoamalla voi tehokkaasti estää toisia kopioimasta ja hyväksikäyttämästä omaa uutta muotoiluaan Se on hyvä ja edullinen väline taistelussa tuoteväärennöksiä vastaan.
  • Mallioikeudella eli tuotteen ulkomuodon rekisteröinnillä saadaan määräaikainen yksinoikeus tiettyyn muotoiluun. Mallioikeuden voi saada tuotteen tai sen osan ulkomuotoon, myös tuotteen yksityiskohtiin.
  • Edellytys mallioikeuden saamiselle on, että malli on uusi ja yksilöllinen verrattuna aiemmin tunnettuihin malleihin.

Teksti: Päivi Remes, julkaistu Teollis- ja tekijänoikeudet ilmoitusliiteessä, Kauppalehti 3.4.2008.

Ajankohtaista

Opastusta high tech -keksintöjen patentointiin

Eurooppapatenttiasiamies Matti Brax käsitteli Papula-Nevinpatin järjestämässä webinaarissa uusien teknologioiden patentoimista kvanttilaskennan näkökulmasta - lue vinkit!

Haemme patenttiassistentteja

Tervetuloa yli sadan asiantuntijan joukkoomme. Etsimme patenttiassistentteja vakituisiin työsuhteisiin Helsingin toimipaikkaamme.

Venäjä sallii rinnakkaistuonnin

Venäjä on ottanut käyttöön erilaisia vastatoimia sille asetetuille pakotteille. Yksi hiljattain käyttöön otetuista teollisoikeuksia koskevista vastatoimista on maaliskuussa 2022 annettu säädös, jolla laillistetaan tiettyjen tavaroiden rinnakkaistuonti Venäjälle.

Mitä tapahtuu Venäjällä – pitääkö IP-oikeuksien haltijoiden huolestua?

EU-tavaramerkkilakimiehemme Riikka Palmos kirjoittaa IP-oikeuksien tilanteesta Venäjällä.