Ota Venäjän tulliviranomainen avuksi tuoteväärennöstaisteluun!

13.6.2017

Tuoteväärennösten jatkuva lisääntyminen on teollisoikeuksien omistajalle todellinen ongelma. Ainoa tehokas tapa teollisoikeuksien suojaamiseksi Venäjällä on niiden rekisteröiminen Venäjän patenttivirastossa, Rospatentissa. Rekisteröinti antaa haltijalle yksinoikeuden rekisteröinnin käyttöön sekä oikeuden kieltää muita käyttämästä identtisiä tai samankaltaisia tuotteita. Rekisteröiminen on myös edellytyksenä tuoteväärennöksiltä suojautumiselle.

Pelkkä rekisteröinti ei kuitenkaan riitä poistamaan väärennettyjä tavaroita markkinoilta, vaan tarvitaan myös muita keinoja tuoteväärennösten paljastamiseksi, niiden tarjonnan pysäyttämiseksi ja lopulta loukkaajien rankaisemiseksi.

Tee yhteistyötä tullirekisterin kanssa

Rospatentin lisäksi teollisoikeuksien haltija voi rekisteröidä oikeutensa myös Venäjän tullirekisteriin (CRIPO, Customs Register of Intellectual Property Objects) estääkseen loukkaavien tuoteväärennösten saapumisen Venäjän markkinoille. Tullirekisteröinti auttaa tulliviranomaisia erottamaan tuoteväärennökset alkuperäisistä tuotteista ja helpottaa loukkaavien tuotteiden hävittämistä.

Viime vuosina teollisoikeusrekisteröintien lukumäärä tullirekisterissä on lisääntynyt, ja vuosittain tulliin rekisteröidään noin 400–500 uutta tuotetta. Tällä hetkellä rekisteröityjä teollisoikeuksia on yhteensä 4295. Lähes kaikki rekisteröinnit koskevat tavaramerkkejä, ja yleisimmin rekisteröidään alkoholituotteita, makeisia ja konditoriatuotteita, urheilu- ja vapaa-ajan vaatteita, jalkineita sekä autojen varaosia. Tullirekisteröinti on vielä harvinaista verrattuna tavaramerkkirekisteröintien kokonaismäärään Venäjällä (yli 300 000), mutta yleistymistä on havaittavissa.

Yhteistyö Venäjän tullin kanssa on mutkatonta oikeudenomistajalle. Tulli ilmoittaa omistajalle epäilyttävistä tuote-esineistä ja asettaa määräajan asiaan reagoimiselle. Omistajan kirjallisella suostumuksella tulli hoitaa myös myöhemmän hallinnollisen oikeusprosessin. Oikeusprosessi sisältää väärennösten tuhoamisen ja loukkaajien vastuuseen saattamisen.

Yli 20,4 miljoona paljastettua tuoteväärennöstä vuonna 2016

Vuonna 2016 tulli jätti 1027 teollisoikeusasioita koskevaa kannetta hallinto-oikeudelle. Näistä 996 koski tavaramerkin luvatonta käyttöä ja 31 koski tekijänoikeuden ja muiden oikeuksien loukkausta. Tulli esimerkiksi takavarikoi väärennettyjä moottoriajoneuvojen varaosia, jotka oli merkitty NISSAN-tavaramerkillä, AUDI-merkillä varustettuja leluja ja TOYOTA-merkillä varustettuja jarrukenkiä.

Kaiken kaikkiaan tulli paljasti yli 20,4 miljoonaa väärennettyä tuotetta vuonna 2016, mikä on yli 2 miljoonaa enemmän kuin vuonna 2015. Määrä on kuitenkin vielä vähäinen, kun otetaan huomioon kuinka paljon tuoteväärennöksiä Venäjän markkinoilla liikkuu. Joka tapauksessa kehitys on positiivinen!