Patentit Venäjällä, Euraasiassa ja IVY-maissa
Venäjän ja IVY-maiden alueella suojattavat teollisoikeudet on rekisteröitävä niiden saattamiseksi voimaan. Näiden maiden kansalliset patenttivirastot myöntävät patentteja, mallirekisteröintejä ja tavaramerkkejä. Edellytykset rekisteröinnin saamiseksi vastaavat yleisesti ottaen länsimaista lainsäädäntöä, ja myös hyödyllisyysmallin rekisteröiminen on mahdollista joissakin maissa, kuten Venäjällä, Valko-Venäjällä ja Ukrainassa.
Sen jälkeen kun Venäjä sai ensimmäiset patentti- ja tavaramerkkilakinsa 90-luvun alussa, Venäjän teollisoikeuslakeihin on tehty useita merkittäviä muutoksia. Lainsäädännön parantaminen, Venäjän WTO-jäsenyys sekä Moskovassa vuodesta 2013 lähtien toiminut IPR-tuomioistuin ovat vahvistaneet teollisoikeuksien haltijoiden asemaa Venäjällä. Venäjän patenttivirasto arvioi patenttihakemusten uutuuden ja keksinnöllisyyden suorittamalla niille itsenäisen patentoitavuustutkimuksen. Myös Venäjällä jätetyille hyödyllisyysmallihakemuksille on suoritettu uutuustutkimus 1.1.2015 alkaen.
Viro, Latvia ja Liettua ovat liittyneet Euroopan patenttisopimukseen (EPC), joten niissä patenttisuojan voi saada jättämällä eurooppapatenttihakemuksen ja saattamalla sen voimaan näissä valtioissa. Lisäksi 1.11.2015 tai tätä myöhemmin jätetyt eurooppapatenttihakemukset voidaan saattaa voimaan myös Moldovassa patentin myöntämisen jälkeen.
Euraasian patenttisopimus (EAPC)
Venäjä, Valko-Venäjä, Kazakstan, Azerbaidžan, Kirgisia, Armenia, Tadžikistan ja Turkmenistan ovat puolestaan liittyneet Euraasian patenttisopimukseen (EAPC). Hakemukset käsitellään Moskovassa sijaitsevassa Euraasian patenttivirastossa. Järjestelmän etuna on yksi yhtenäinen hakemuskäsittely yhdellä kielellä, joka on venäjä. Myönnetyllä euraasialaisella patentilla on sama lainvoima kuin kansallisella patentilla, ja se pidetään voimassa halutuissa jäsenvaltioissa maksamalla vuosimaksuja Euraasian patenttivirastoon. Validointimaksuja ei tarvitse maksaa, eikä patenttivaatimuksia myöskään tarvitse kääntää venäjästä muille kielille. Kaiken kaikkiaan hakemuksen jättäminen Euraasian patenttiviraston kautta on taloudellisempaa, jos patenttisuojaa halutaan ainakin kahdessa eri jäsenvaltiossa.
Moldova on eronnut Euraasian patenttisopimuksesta, mutta Euraasian patenttivirasto käsittelee kuitenkin edelleen valitukset, vuosimaksut, oikeuksien siirrot ja muut asiat, jotka koskevat sellaisia Moldovassa voimassa olevia euraasialaisia patentteja tai hakemuksia, joiden kansainvälinen tekemispäivä on ennen 26.4.2012.
Ukraina, Georgia ja Uzbekistan eivät ole liittyneet Euraasian patenttisopimukseen, joten niissä patentin saaminen on tällä hetkellä mahdollista vain jättämällä kansallinen hakemus näihin maihin.