Patenttisalkku kasvattaa yrityksen arvoa ja auttaa menestymään maailmalla – Case Virta

3.10.2019

Yhä useampi valitsee menopelikseen ilmastoystävällisen sähköauton. Sähköauton akkua voi ladata latausasemalla, jonka kyljessä on suomalaisen Virta-yhtiön logo. Nopeasti kansainvälistyneen teknologiayrityksen menestyksessä immateriaalioikeudet ovat olleet avainasemassa.

Teknologiayritys Virran perusti joukko suomalaisia energiayhtiöitä vuonna 2013. Sähköautoilu oli nouseva trendi, ja autojen akkuja oli ladattava jossain. Nyt Virran kehittämä sähköautojen latausalusta palvelee useita kansainvälisiä latausverkko-operaattoreita ja energiayhtiöitä, jotka perustavat latausasemia Virran teknologian avulla. Virta on sähköautojen latauksen markkinajohtaja Suomessa maan suurimmalla julkisella latausverkostolla ja mahdollistaa sähköautojen latausliiketoiminnan maailmalla. Yritys palvelee yli 200 latausverkostoa yli 30 eri brändillä. Virran palvelut auttavat rakentamaan ympäristöystävällistä yhteiskuntaa.

Sähköautojen latausasemia on kaupungeissa julkisilla paikoilla, mutta myös esimerkiksi hotelleissa ja kauppakeskuksissa, jotka tarjoavat pisteen lisäpalveluna. Latauspisteen voi hankkia myös taloyhtiöön tai omaan pihaan.

– Maanlaajuinen, yhteinen latausverkosto on myös kuluttajien kannalta järkevämpi. Sovelluksemme avulla autoilija voi etsiä lähimmän latauspisteen ja maksaa latauksesta, kertoo Virran teknologiajohtaja Jussi Ahtikari.

Patentointi kasvattaa yrityksen arvoa

Virta toimii jo yli 25 maassa. Yli 90 henkeä työllistävän yrityksen pääkonttori ja tuotekehitys sijaitsevat Helsingin Salmisaaressa, myyntikonttoreita löytyy Ruotsista, Saksasta, Ranskasta ja Iso-Britanniasta.

Kun Virta pari vuotta sitten alkoi laajentaa ulkomaille, tulivat immateriaalioikeudet ajankohtaisiksi – ne kiinnostavat aina uusia sijoittajia, sillä patentit ja oma teknologia kasvattavat yrityksen arvoa.

– Meillä ei juuri ollut osaamista patentoinnista, mutta uudet potentiaaliset sijoittajat kysyvät asiasta poikkeuksetta. Niinpä kävimme ensimmäiset keskustelut Papula-Nevinpatin kanssa, Ahtikari kertoo.

– Kun patenttisalkku tulee hiljalleen julki, se toimii myös pelotteena kopioinnin varalta, koska kasvavalla alalla kilpailu on kovaa, sanoo Papula-Nevinpatin eurooppapatenttiasiamies Tomi Konkonen, joka on toiminut Virran asiamiehenä alusta saakka.

Lisää innovaatioita ja hyötyä koko toimialalle

Patenttisalkku voi myös kannustaa innovoimaan lisää ja hyödyttää koko toimialaa. Virta toimii uudella alalla, jossa käytäntöjä vasta luodaan.

– Aina mietimme, onko jokin keksintö jo olemassa kilpailijoilla vai voisiko sen patentoida. Siinä mielessä IPR:t myös kannustavat luomaan uutta, Ahtikari kertoo.
– Kun olemme suhteellisen uusi yritys ja teemme uusia asioita, joita tarvitaan tulevaisuudessa, voimme luoda hyötyä koko toimialalle.

Konkosen mukaan Virran ideoissa on jo ollut pioneeritason ideoita. Virran IPR-salkku on vielä nuori ja kehittyvä, mutta siinä on jo noin 10 patenttiperhettä, joista joissain on jo useita jäseniä.

Ohjelmistopuolen patentointi nousussa

Perinteisesti patentti on hankittu fyysisille tuotteille kuten laitteille. Ohjelmistopuolen patentointi kuitenkin yleistyy jatkuvasti, ja esimerkiksi Euroopan patenttiviraston suurimmat hakijat ovat jo ohjelmistojen tekijöitä.

– Ohjelmistojakin voi patentoida, kunhan ne sisältävät jonkin ratkaisun tekniseen ongelmaan. Eli se, mitä palvelimilla tapahtuu eli mitä ohjelmisto tekee vaikkapa Virran mobiilisovellukselle tai latausasemalle, voidaan patentoida, Konkonen valottaa.

IPR-yhteistyön osalta Virran väki arvostaakin erityisesti Papula-Nevipatin kokemusta ohjelmistojen patentoinnista.

– Itsekin mietimme aluksi, voiko niitä patentoida vai ei, Ahtikari sanoo.
– Papula-Nevinpat osaa muotoilla meidän epämääräisetkin ideamme konkreettisiksi hakemuksiksi. He neuvovat, miten patenttihakemusta viedään käytännössä eteenpäin, mitä kannattaa tehdä missäkin vaiheessa ja mikä hakemus toimitetaan minnekin. Kaikki lainsäädännölliset asiat ovat täällä hyvin hallussa ja aina varmistetaan yrityksen etu.

IPR-toimisto vapauttaa yrityksen tekemään muita asioita

Uudella alalla toimittaessa viranomaisetkaan eivät aina ole viimeisimpien asioiden tasalla, joten Papula-Nevinpatista on ollut apua myös vastineiden muotoilussa ja käsitteiden avaamisessa, jotta voidaan esimerkiksi todistaa, että patentoitava asia on uusi.

Sähköautoilu pitää varmasti pintansa myös tulevaisuudessa. Ahtikari uskoo ja toivoo, että Virran keksinnöt tulevat olemaan alan ytimessä. Virran valloittaessa maailmaa Papula-Nevinpat huolehtii IPR-salkun ylläpidosta ja vapauttaa yrityksen tekemään muita asioita.

– Voimme luottaa siihen, että Papula-Nevinpat huolehtii IPR-asioista meidän puolestamme. Meillä on niin paljon kaikkea käynnissä koko ajan, että jos itse pitäisi muistaa ja osata tehdä kaikki, ei se onnistuisi millään, Ahtikari kiteyttää.

Keksinnön suojaaminen alkaa jo tuotekehitysvaiheessa. Papula-Nevinpatin asiantuntijat auttavat arvioimaan, kuinka suojattavissa ideasi on sekä neuvovat oikean suojausstrategian valinnassa. Mielellämme kuulemme ideasi – otathan meihin yhteyttä!

Ajankohtaista

Ura immateriaalioikeuksien muovaajana ja tulkitsijana

Miten päästä IPR-alalla alkuun ja mitä urapolkuja ala tarjoaa? Lue Juha Voutilaisen blogista.

Ajankohtaista IPR-maailmasta – tavaramerkit ja mallit Tampereella

Järjestimme perjantaina 26.1.2024 kutsuvierastilaisuuden Tampereella - Peppina Iivonen kertoo blogissaan tilaisuuden annista.

Worklife at Papula-Nevinpat: Oskari Einola

Oskari Einola työskentee Papula-Nevinpatissa osa-aikaisena opintojensa ohessa. Lue Oskarin ajatuksia työskentelystään IPR-toimistossa.

Tekijänoikeuksien perusteita – luovan työn suoja

Tekijänoikeus on luovan työn tekijälle kuuluva yksinoikeus määrätä teoksensa käytöstä – kukaan muu kuin tekijä ei saa käyttää teosta ilman tekijän lupaa. Tekijänoikeus suojaa siten luovaa työtä ja sen tekijöitä. Lue Peppina Iivosen artikkeli tekijänoikeuksista.