Patenttitrainee-tarinani: Jorma Selin

Lapsuuden haaveammattini: Lapsena uskoin vakaasti, että minusta tulee englannin, matematiikan ja/tai luonnontieteiden aineenopettaja. Olin aina kiinnostunut kyseisistä aineista koulussa, ja tiesin jonkin ihmisläheisen ammatin sopivan minulle.

Harrastukset/vapaa-ajanvietto: Vapaa-aikanani vietän paljon aikaa vaimoni ja upean pienen tyttäreni kanssa. Arkisen yhdessäolon lisäksi käymme perheenä usein retkeilemässä pääkaupunkiseudun lähialueilla sijaitsevissa kansallispuistoissa ja retkeilyalueilla.

Jos saisin valita itselleni jonkin yliluonnollisen kyvyn, se olisi: Toivoisin itselleni yliluonnollisen hyvän mielikuvituksen. Silloin voisin esimerkiksi lentää kuun pinnalle, säveltää sinfonian tai vaikkapa suunnitella kokonaisen pilvenpiirtäjän pääni sisällä pelkän mielikuvitukseni avulla.

Kolme parasta asiaa Papula-Nevinpatissa: Papula-Nevinpatin kolme parasta piirrettä liittyvät työtehtävien kiinnostavuuteen aihepiiriensä vuoksi, käytettyihin työskentelytapoihin ja ehdottomasti myös rentoihin ja kannustaviin työkavereihin. Papula-Nevinpatissa työntekijöiden kesken vallitsee kannustava ilmapiiri, ja minut on otettu innolla vastaan heti trainee-vuoteni alusta asti. 

Mieleenpainuvinta tähän mennessä Papula-Nevinpatissa: Mieleenpainuvin hetkeni tähän mennessä liittyy ensimmäiseen asiakastapaamiseeni, joka järjestettiin asiakkaan toimitiloissa Espoossa. Sain huomata, että usein myös neuvottelupöydän toisella puolella on avoimia, huumorintajuisia mutta myös erittäin asiantuntevia ihmisiä.

Mitä olet opiskellut ja miten päädyit meille?

Olen valmistunut diplomi-insinööriksi Aalto-yliopistosta vuonna 2015. Opinnoissani painotin erityisesti mikro- ja nanotiedettä, mutta korkeakouluvuosieni aikana ehdin opiskella myös optiikkaa, matematiikkaa, lääketieteellistä tekniikkaa sekä materiaalitiedettä. Opintojeni ohella olin pitkään töissä Aalto-yliopiston Sähkötekniikan korkeakoulun Mikro- ja nanotekniikan laitoksella, joka on nykyisin osa Elektroniikan ja nanotekniikan laitosta. Valmistumiseni jälkeen aloitin jatko-opinnot samaisessa tutkimusryhmässä, jossa olin työskennellyt jo ennen tekniikan kandidaatiksi valmistumista.

Oman tutkimustyöni ohella tein paljon opetustyötä, muun muassa opiskelijoiden lopputöiden ohjaamista. Päädyin hakemaan Papula-Nevinpatin patenttitrainee-ohjelmaan melko epätavallisista lähtökohdista, kun ohjaamani diplomityöntekijä esitteli minulle trainee-ohjelman työpaikkailmoitusta ja kertoi miettivänsä paikan hakemista. Vaikka olinkin aina pitänyt työstäni Aallossa, päätin hetken mielijohteesta kokeilla onneani ja hakea trainee-paikkaa Papula-Nevinpatista. Mahdollisesti minun onnekseni meille ei syntynyt kilpailuasetelmaa trainee-paikasta, sillä diplomityöntekijä löysi mielenkiintoisen työpaikan toisaalta jo ennen trainee-paikan hakuajan umpeutumista.

Miten opintosi ovat tukeneet siirtymistäsi työelämään?

Opintojeni aikana olen useissa erilaisissa tilanteissa päässyt kehittämään monia nykyisessä työssäni tärkeitä taitoja. Ensimmäiseksi on välttämättä mainittava tekniikkaan liittyvä erityisosaaminen, jota ei käytännössä voi saavuttaa opiskelematta jotain soveltuvaa korkeakoulututkintoa. Patenttihakemukset koskevat usein keksintöjä, jotka liittyvät oman alansa viimeisimpiin tutkimustuloksiin, ja patenttiasiamies tarvitsee merkittävää soveltuvaa teknistä osaamista voidakseen samanaikaisesti kiteyttää ja yleistää asiakkailta tulevat keksintöideat hyviksi patenttihakemuksiksi.

Merkittävä osa patenttitraineen, ja toki patenttiasiamiehenkin, ajasta kuluu erilaisten tekstien kirjoittamiseen, sekä suomeksi että englanniksi. Patenttiasiamiehen työn kannalta juuri asiatekstien kirjoittaminen on uskoakseni hyvää harjoitusta, sillä asiamiehen työssä on tärkeää kyetä argumentoimaan selvästi ja nasevasti.

Kirjoittaminen ei kuitenkaan ole kaikki kaikessa. Esimerkiksi opintoihin liittyvät esiintymistilanteet, opetustehtävät sekä Aallon tutkimushenkilöstön keskusteleva ilmapiiri ovat ehdottomasti muovanneet minusta luontevamman esiintyjän. Ryhmätöiden tekeminen on puolestaan opettanut hyviä käytäntöjä tiimityöskentelyyn, ja tuotantotalouden kursseilla olen oppinut ymmärtämään myynnin ja markkinoinnin merkitystä yritykselle sekä saanut hyödyllisiä näkökulmia itseni johtamiseen.

Oletko päässyt hyödyntämään jotain erityistä oppimaasi asiaa?

Olen ehdottomasti päässyt hyödyntämään teknistä erityisosaamistani patenttitraineena. Papula-Nevinpat on suuri IPR-alan toimija, joten patenttiasiamiehillä on mahdollisuus erikoistua vain tiettyihin tekniikan aloihin. Tästä syystä useat työstämäni patenttihakemukset ja hakemusprosessit ovat liittyneet keskeisesti tutkinto- ja jatko-opintojeni aihepiireihin, mikro- ja nanotieteisiin sekä optiikkaan ja fotoniikkaan.

Parasta työssäsi Papula-Nevinpatissa?

Parasta työssäni ovat mielenkiintoiset työtehtävät… ja lounastauot! Pidän nimittäin työkavereistani ainakin yhtä paljon kuin työstäni.

Minkälaisten kollegoiden kanssa teet töitä?

Minulla on aina ollut etuoikeus työskennellä aivan mahtavien kollegoiden kanssa. Aikani Aallossa on saattanut asettaa mukaville työkavereille korkeat kriteerit, mutta Papula-Nevinpatissa kollegani ovat onnistuneet läpäisemään kriteerini täydellisesti.

Mitä osaamisalueita aiot kehittää seuraavaksi uraasi ajatellen?

Uraani ajatellen minulla on kaksi ensisijaista päämäärää. Osallistun teollisoikeusasiamieslautakunnan järjestämään suomalaiseen asiamiestutkintoon keväällä 2019, ja minun pitää varmasti pyhittää paljon aikaa ja vaivannäköä kyseiseen kokeeseen valmistautumiseen. Lisäksi pidän äärimmäisen tärkeänä kehittyä biljarditaidoissani. Odotan nimittäin innolla toimistollemme piakkoin saapuvaa biljardipöytää, joka tullaan sijoittamaan muutaman metrin päähän työhuoneeni ovesta!

Mitä vinkkejä antaisit patenttitrainee-paikkoja miettiville?

Oman trainee-aikani perusteella voin ehdottomasti suositella Papula-Nevinpatin trainee-ohjelmaan hakemista! Harvoilla opintojen jälkeen patenttialalle päätyvillä on mitään aiempaa kokemusta patenteista tai patentoinnista yleensä, joten kokemuksen puutetta ei kannata mieltää esteeksi trainee-ohjelmaan hakemiselle. Papula-Nevinpatissa panostetaan uusien työntekijöiden kouluttamiseen, ja kunkin tulokkaan osaamisen kehityksestä ollaan aidosti kiinnostuneita.

 

Ajankohtaista

Luksushajuvesien uudelleenpakkaaminen – uhka vai mahdollisuus? 

Maailmalla suosittu bisnesmalli – hajuvesien uudelleenpakkaaminen ja niin kutsuttujen dekanttien (engl. decant) eli näytepullojen myynti – on rantautunut myös Suomeen. Ilmiöön liittyy kuitenkin epäselvyyksiä esimerkiksi tavaramerkkioikeuksien, hygienian ja tuoteturvallisuuden suhteen.

Papula-Nevinpatin kesäharjoittelijat tuovat uutta energiaa ja jatkuvuutta

Tänä kesänä Papula-Nevinpat on jälleen toivottanut tervetulleeksi monta lahjakasta kesäharjoittelijaa, jotka ovat rikastuttaneet Papula-Nevinpatin IPR-asiantuntijatiimejä uusilla ideoilla ja energialla.

Euroopan yhtenäinen patenttijärjestelmä: Ensimmäinen vuosi toiminnassa 

IPR-webinaarimme tiivistelmäartikkeli tarjoaa syvällisen katsauksen Euroopan yhtenäispatenttijärjestelmän (Unitary Patent System, UPC) ensimmäiseen toimintavuoteen.  

Papula-Nevinpat Kalevan kisojen pääyhteistyökumppani

Papula-Nevinpat on ylpeänä mukana tukemassa liikuntaa ja urheilua kesäkuussa Vaasassa järjestettävissä Kalevan kisoissa 27. – 30.6.2024. Toimimme muun muassa laji-isäntänä miesten ja naisten kolmiloikassa.