Patenttitrainee-tarinani: Laura Huhdanmäki

Nuoruuden haaveammattini: Lakimies – Menestyminen matemaattis-luonnontieteellisissä aineissa ja kiinnostus tulevaisuuden teknologioihin käänsi kelkan kuitenkin viime metreillä tekniikan opintoihin.

Harrastukset/vapaa-ajanvietto: Monipuolinen liikunta patikoinnista akrobatiaan.

Mistä haaveilen: Yhtä huikeasta osaamistasosta kuin mentorillani, Anssilla, ja maailmanympärimatkasta.

Kolme parasta asiaa Papula-Nevinpatissa: Työyhteisö, positiivisuus, motivoiva työ.

Kerro vähän taustasi ja miten päädyit meille, Laura Huhdanmäki?

Opiskelin sähkötekniikkaa Tampereen teknillisessä yliopistossa. Pääaineeni oli vaihtoehtoiset sähköenergiateknologiat (mm. uusiutuvat energiateknologiat, energian varastointi, sähkömarkkinat) ja sivuaineeni tehoelektroniikka sekä teollisuustalous. Diplomityöni tein teknologisesta kehityksestä ja sen vaikutuksista autoteollisuuden arvoketjuihin.

Diplomityöpaikassani tutkin nousevien teknologiatrendien parissa puurtavien ICT-yritysten signaaleja, jotka voisivat indikoida investointimahdollisuutta Suomeen. Kokemus lisäsi kiinnostustani ICT-teknologioihin, ja aloin jopa harjoittelemaan koodausta sivuuttaen opiskeluaikojen C++ -kammon. Huomaamatta työpaikoissani on toistunut samat elementit: jatkuva oppiminen ja työskentely laajasti erilaisten teknologioiden tai yritysten parissa perehtymättä syvällisesti vain yhteen.

Valmistumisen jälkeen mietin, mihinköhän sitä taustallani ryhtyisi. Onnekseni bongasin Papula-Nevinpatin trainee-ilmoituksen, joka kolahti heti: ”Kiehtooko sinua tekniikka ja juridiikka?” (tsek, jos en olisi DI, olisin juristi), ”Entä jatkuva oppiminen läpi työhistorian?” (tsek, ehdottomasti).”Patenttiasiamiehen työssä liikut tekniikan uusimpien tuulien mukana ja yhdistät asiantuntijatyön tiimi- ja asiakastyöhön.” (Kiinnostus tulevaisuuden teknologioihin, tiimityöskentely ja aikaisempi menestys asiakastyössä: tsek, tsek, tsek..) Kolusin netistä kaiken (vähäisen) tiedon ammatista, mikä vahvisti tuntemukseni, että tähän kannattaa tarttua. Bonuksena tietysti trainee-ohjelma ja oma mentori, koska koin että minulla on vielä paljon opittavaa. Tässä sitä nyt opitaan parhaiden opastuksella.

Miten opintosi ovat tukeneet siirtymistäsi työelämään?

Opintoni ovat antaneet hyvän pohjan työntekoon. Osaamiseni poikkeaa kollegoideni taustasta, joten opintoni täydentävät ICT- ja sähkötekniikan tiimimme kokonaisosaamista.

Oletko päässyt hyödyntämään jotain erityistä oppimaasi asiaa?

Olen päässyt hyödyntämään mielenkiintoani eri teknologioihin ja niihin liittyvää teknistä tietämystäni. Patentit voivat monesti olla vain pieniä parannuksia olemassa oleviin ratkaisuihin – ei siis välttämättä suoraan mullistavia innovaatioita – mutta saan draivia jo pelkästään keksintöjen kontekstista, eli siitä että koen teknologia-alan kiinnostavaksi.

Lisäksi pääsen käyttämään ongelmanratkaisutaitojani sekä hitusen luovuutta, mistä syntyy onnistumisen iloa. Toisaalta jotkin patentoitavat keksinnöt voivat olla ajankohtaisia ympärillämme vasta pitkän ajan kuluttua – siis tulevaisuutta. Tällaisten teemojen parissa nuorempi polvi saattaa olla innostuneempi ja optimistisempi erilaisten mahdollisuuksien osalta kuin kokeneemmat insinöörit. Näen tämän vahvuutena vastavalmistuneiden motivaatiossa ja näkökulmissa.

Minkälaisiin työtehtäviin olet päässyt mukaan patenttitraineenä?

Usein työssäni olen päässyt tutustumaan myös teknologioihin oman osaamiseni ulkopuolelta. Tämä on varmasti tilanne jossain määrin jokaiselle vastavalmistuneelle diplomi-insinöörille, mutta suurin ero on ns. patenttikielen omaksuminen. Kirjallista lahjakkuutta tarvitaan teknillisen osaamisen ohella. Jokaisella sanavalinnalla tai lauseella voi olla ratkaiseva merkitys. Työpäiviini on kuulunut teknologioihin tutustumista, patenttihakemusten laatimista, virastoilta tuleviin välipäätöksiin vastaamista, keksintöjen uutuuden ja keksinnöllisyyden arvioimista sekä asiakastapaamisia.

Mikä työssäsi täällä Papula-Nevinpatissa on mielenkiintoisinta?

Parasta työssä onkin monipuolisuus ja uuden oppiminen joka päivä. Lisäksi minua motivoi se, että voin osaltani edistää Suomessa toimivien yritysten kilpailukykyä. Työ vaatii siis motivoitumista toimeksiantojen aiheista, oppimisesta sekä ongelmanratkaisusta. Haasteita ja kehittymistä patenttiasiamiehen työ tarjoaa pitkälle tulevaisuuteen.

Minkälaisten kollegoiden kanssa teet töitä?

Pääasiassa olen tehnyt töitä mentorini kanssa, joka tarkastaa työni ja antaa korjausehdotuksia sekä palautetta töistäni. Taitojeni kartuttua olen tehnyt töitä myös muiden työkavereideni kanssa, joista jokainen tarkistaa kirjoittamani dokkarit ja antaa palautteen ennen kuin ne laitetaan asiakkaalle. Näin varmistetaan, että asiakas saa parhaan lopputuloksen ja trainee saa opit parhaaseen suoritukseen. Kollegani ovat kokeneita patenttiasiamiehiä, joista jokainen on aina valmis auttamaan. Työ on hyvin itsenäistä, mutta Papula-Nevinpatilla puhalletaan yhteen hiileen.

Mitä osaamisalueita aiot kehittää seuraavaksi uraasi ajatellen?

Seuraavaksi aion valmistautua patenttiasiamiestutkintoon, joka vaatii vähintään yhden vuoden työkokemuksen patenttiasiamiehen opissa. Pidemmän aikavälin tavoitteena on totta kai eurooppapatenttiasiamies-tutkinto, joka vaatii vielä useamman vuoden kokemusta lisää.

Päivittäistä työtä ajatellen aion kehittää kielellistä ilmaisuani ja syventää edelleen ymmärrystäni patentoinnin koukeroista niin, että voin varmistaa parhaan suojan asiakkaiden keksinnöille. Vaikka keksintö olisi hyvä, vaaditaan erinomaista taitoa kirjoittaa patenttihakemus, jolla on arvoa.

Mitä vinkkejä antaisit patenttitrainee-paikkoja miettiville?

Vinkkinäni on:

  • Soljuuko tekstintuotto?
  • Kiinnostaako innovaatiot, mutta ei välttämättä vain yhden aiheen parissa pyristely?
  • Rutkasti opiskelua DI-tutkinnon päälle?

Kyllä? Rohkeasti hakemaan. Esimerkiksi Patentti- ja rekisterihallituksen PatInfo-palvelun kautta voi myös käydä kurkkaamassa, miltä patenttihakemukset ja niihin liittyvä kirjeenvaihto viraston kanssa oikein näyttää.

Ajankohtaista

Patenttisuojaus digiaikana

Lue Laura Huhdanmäen blogista patenttisuojan haasteista ja eduista digiaikana, jossa teknologia kehittyy nopeasti ja ylittää kansalliset rajat.

Worklife at Papula-Nevinpat: Laura Virkkunen

Laura Virkkunen vastaa asiakkaidemme domain-portfolioista ja niihin liittyvistä toimenpiteistä. Lue lisää Lauran uratarinasta.

Tiivistelmä IPR-webinaarisarjasta “Patenttien loukkaustilanteet – Milloin tarvitset patenttiasiamiehen apua?” 

Webinaarisarjan tiivistelmäartikkelissa opit, mitä tehdä epäillylle patenttiloukkaukselle, miten erottaa oikeat varoituskirjeet huijausyrityksistä, mitä taktiikoita lisenssineuvotteluissa käytetään ja mitä huomioida patenttioikeudenkäyntiin liittyen.

Euroopan patenttivirasto (European Patent Office, EPO) on julkaissut vuosittaiset patentointitilastonsa

Euroopan Patenttivirasto (European Patent Office, EPO) on julkaissut vuosittaiset patentointitilastonsa, lue eurooppapatenttiasiamies Jukka Korhosen kommentit.