Sellusta polymeeriksi: Näin Woodly on suojannut biomuovi-innovaationsa patenteilla

27.7.2023

Suomalainen teknologia-startup Woodly on haastamassa biopohjaisten muovien markkinaa. Yhtiö on valmistautunut kilpailuun laajalla IPR-salkulla. 

Hiilidioksidipäästöjen vähentäminen ja ekologisen kestävyyden tavoitteleminen on kasvattanut nopeasti biopohjaisten muovien kysyntää.

Mahdollisuudet ovat suuret. Vuonna 2022 biopohjaisten muovien markkina oli 11 miljardia dollaria, ja alan vuotuisen kasvun ennustetaan olevan lähes 19 % vuoteen 2030 mennessä (Grand View Research). Biomuovien tärkeimpiä käyttökohteita ovat pakkaukset, kuluttajatuotteet ja autoteollisuuden osat, esimerkiksi kojelaudat ja istuimet.

Yksi tähän tilaisuuteen tarttuneista yrityksistä on suomalainen Woodly. Sen materiaali-innovaatio on selluloosapohjainen polymeeri, jolla on muovin kaltaisia ominaisuuksia. Polymeeristä valmistettua muovia voidaan käyttää raaka-aineena monenlaisissa tuotteissa perinteisten muovien tapaan. Woodlyn kehittämää teknologiaa on käytetty esimerkiksi leipätuotteiden pakkauspusseissa, kukka- ja yrttipakkauksissa ja tekstiilipakkauksissa.

Materiaali kehitettiin alun perin Woodlyn ja suomalaista innovaatiotoimintaa edistävän VTT:n yhteistyönä. Ennen siirtymistään Woodlyn teknologiajohtajaksi vuonna 2021 Tommi Vuorinen työskenteli VTT:llä lähes 15 vuotta.

“Kokeiden perusteella Woodly pystyy korvaamaan yli 90 % perinteisestä muovista valituissa sovelluksissa, mutta ne eivät kaikki ole toistaiseksi taloudellisesti kannattavia. Meidän pitkän tähtäimen tavoitteenamme on, että 15 % muovista korvattaisiin Woodly®-materiaalista valmistetuilla tuotteilla”, Vuorinen sanoo.

Woodly on panostanut teknologiansa suojaamiseen patenteilla. Kuvassa Woodlyn toimitusjohtaja Jaakko Kaminen (vas.) ja teknologiajohtaja Tommi Vuorinen (oik.). Kuva: Woodly

Yhteistyö edistää innovaatioita

Papula-Nevinpat and Woodly have been working together since 2019.

Papula-Nevinpat ja Woodly ovat tehneet yhteistyötä vuodesta 2019 lähtien.

Ensimmäiset Woodlyn hakemat patentit koskivat materiaalikoostumusta, ja niitä on jo myönnetty useissa maissa. Woodly on suojannut lisäksi useita sovelluksia ja prosesseja sekä materiaalin käyttöä, esimerkiksi komposiitin osana.

“Woodlyllä tunnistettiin alusta asti, että se tarvitsee laajaa kumppaniverkostoa tuotantoprosessin eri vaiheisiin, mikä tarkoittaa muun muassa yhteiskehitys- ja tuotantosopimuksia”, sanoo patenttiasiamies Martta Asikainen Papula-Nevinpatilta. “Tällaisessa asetelmassa menestymiseen tarvitaan sekä uskottavuutta että suojaa, joita IPR tarjoaa. Patenttisalkku antaa vahvemman neuvotteluaseman ja auttaa varmistamaan, että hallinta omaan teknologiaan säilyy.”

Johtava Woodly®-materiaalista valmistettu tuotesovellusesimerkki on leivän pakkauspussi, jota käytetään nyt yleisesti Suomessa elintarvikkeiden myynnissä. Woodly®-pussien muovikalvon ansiosta niihin pakatut leipätuotteet säilyvät tuoreena pidempään kuin perinteisissä polypropeenipusseissa.

“Woodly®-materiaali mahdollistaa liiallisen kosteuden pääsemisen pois pusseista, joten leivät säilyvät pidempään kaupan hyllyssä. Se auttaa vähentämään ruokahävikkiä”, Vuorinen selittää. “Lisäksi on hygienianäkökulma. Polypropeenipusseissa kosteuden tasapainotus ja poisto tehdään yleensä lisäämällä pieniä laserleikattuja reikiä. Woodly®-pusseihin ei tarvitse tehdä rei’ityksiä.”

Mahdollisuuksien tunnistaminen on tärkeää

Woodly®-materiaalista valmistettua leivän pakkauspussia käytetään yleisesti Suomessa elintarvikkeiden myynnissä. Kuva: Woodly

Nopeasti kasvavalla alalla toimiva Woodly hakee mahdollisuuksia laajalta muovien kirjolta. Markkinoista on kilpailemassa muitakin startup-yrityksiä ja niiden lisäksi suuria vakiintuneita muovintuottajia, jotka tekevät nyt paljon investointeja markkinaan. Tämän vuoksi Woodly tekee patenttihakemuksistaan mahdollisimman kattavia.

“On olemassa sovelluksia, joissa perinteinen LDPE on selvästi paras materiaali, mutta on myös paljon sovelluksia, joissa se ei ole. Nämä mahdollisuudet meidän pitäisi tunnistaa, niissä Woodly® erottuu muista”, Vuorinen sanoo.

“Startup-yrityksenä ei aina voi tietää, mihin suuntaan kannattaa lähteä. Siksi on hyvä suojata paljon eri vaihtoehtoja. Joskus saattaa päätyä tekemään jotain ihan muuta kuin mistä aloitti”, hän toteaa. “Kannattaa iteroida, antaa ideoiden kilpailla ja suojata ne, jotka tulevat vahvasti esiin testauksessa.”

Isot brändit näkevät Woodly®-materiaalissa mahdollisuuden hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen. Woodly ottaa tämänkin huomioon asettaessaan kaupallisia tavoitteita ja kehittäessään IPR-strategiaansa. Kaikki suunnitellaan niin, että tilaisuuteen voidaan tarttua aina, kun sellainen huomataan.

“Menestyvien IPR-ideoiden tuottaminen ei ole pelkästään keksintöjen tekemistä. Se on myös sitä, että huomaa paikan jollekin sovellukselle ja sitten täyttää sen. Tuon mahdollisuuden tunnistaminen on hankalin asia tässä työssä”, sanoo Vuorinen.

“Woodlyn arvo yrityksenä on hyvin paljon sidoksissa meidän IPR-salkkumme arvoon. Nyt kun jatkamme kasvua Suomen ulkopuolelle, on todella tärkeää, että meillä on nämä patentit.”

Pääkuva: Woodly®-rakeita, joita voidaan käyttää raaka-aineena monenlaisissa muovituotteissa. Kuva: Woodly.

Ajankohtaista

Papula-Nevinpat Kalevan kisojen pääyhteistyökumppani

Papula-Nevinpat on ylpeänä mukana tukemassa liikuntaa ja urheilua kesäkuussa Vaasassa järjestettävissä Kalevan kisoissa 27. – 30.6.2024. Toimimme muun muassa laji-isäntänä miesten ja naisten kolmiloikassa.

Miika Tupala ja Juha Voutilainen kutsuttu Papula Oy:n uusiksi osakkaiksi

Eurooppapatenttiasiamies, DI Miika Tupala ja eurooppapatenttiasiamies, TkT Juha Voutilainen on kutsuttu IPR-toimisto Papula Oy:n uusiksi osakkaiksi 13.6.2024 alkaen.

Worklife at Papula-Nevinpat: Peppina Iivonen

Peppina Iivonen työskentelee Papula-Nevinpatissa Trademark Specialistina. Mitä hänen työpäiviin kuuluu ja miten hän on päätynyt IPR-alalle.

Patenttisuojaus digiaikana

Lue Laura Huhdanmäen blogista patenttisuojan haasteista ja eduista digiaikana, jossa teknologia kehittyy nopeasti ja ylittää kansalliset rajat.