Suomalaiset yritykset menettävät teknologia- ja brändiosaamista

5.10.2010
Papula-Nevinpatin rahoittaman ja Aalto-yliopiston Pienyrityskeskuksen tekemän tutkimuksen mukaan teollisoikeudet ovat osittain tuntematon maailma aloitteleville yrityksille

Helsinki, Suomi – Tuoreen start-up -tutkimuksen mukaan teollisoikeuksien ymmärtäminen nuorissa yrityksissä on puutteellista. Teollisoikeusstrategia ei myöskään kulje käsi kädessä yrityksen liiketoimintastrategian kanssa. Teollisoikeustietouden lisääminen tulisikin aloittaa jo koulutuksessa ja yrityksille suunnattavaa teollisoikeusneuvontaa tulee selkiyttää.

”Tutkimustulokset vahvistivat käsityksemme siitä, että teollisoikeudet tunnetaan valitettavan huonosti nuorissa yrityksissä. Niiden hyödyntämisestä puuttuu usein suunnitelmallisuus ja riittävä osaaminen”, sanoo Papula-Nevinpatin toimitusjohtaja Markku Simmelvuo. ”Tiedonpuutteesta aiheutuvien virheiden vuoksi suomalaiset yritykset menettävät teknologia- ja brändiosaamistaan. Rahoittajat sen sijaan ymmärtävät teollisoikeuksien arvon. Ne tuovat konkretiaa, lupauksen yrityksen valoisasta tulevaisuudesta. Pelkkä osaaminen ei riitä, vaan yrityksellä tulisi olla teknistä etumatkaa – teollisoikeudet ovat oikea työkalu ihmisten vakuuttamisessa. Liiketoiminnan alussa ei oteta riittävästi huomioon teollisoikeuksien merkitystä yrityksen liiketoimintastrategiassa.”

Tutkimuksen mukaan myös teollisoikeuksiin liittyvät termit tunnettiin vajavaisesti. Jotta aloittavilla yrityksillä olisi valmiudet hoitaa teollisoikeusasiansa kunnolla, tulee heidän ymmärtää perustermit. Teollisoikeuksista tunnetaan usein nimeltä vain patentti. Ei mielletä, että samaan perheeseen on laskettava myös tekijänoikeus, verkkotunnukset, tavaramerkit jne. Vaikka teollisoikeusasioita tunnettaisiinkin teoriatasolla, ei juurikaan ole ymmärrystä siitä, miten niitä voi liiketoiminnassa hyödyntää. Teollisoikeusmaailmassa vasta kokemus opettaa, mutta useimmiten valitettavasti vasta epäonnistumisten kautta.

Yritysten tietoisuutta teollisoikeusasioiden suunnitelmallisesta hoitamisesta voi lisätä rekrytoimalla sopivaa henkilöstöä tai hankkimalla ulkopuolista asiantuntemusta. Aloittavalle yritykselle asiantuntijan rekrytoiminen voi tosin olla mahdotonta, joten ulkopuolisen asiantuntemuksen ostaminen jää ainoaksi keinoksi. Ulkopuolista asiantuntemusta on tarjolla varsin paljon, mutta se on myös kyvykkyydeltään melko monenkirjavaa. Yritysten teollisoikeustietouden parantamiseksi on laadittu tänään julkaistu teollisoikeusopas. Oppaan runkona on ideaalimalli siitä, miten teollisoikeusasioita tulee aloittavassa yrityksessä hoitaa.

Tutkimuksen vastuullisena johtajana toimi tutkimusjohtaja, KTL Jari Handelberg ja tutkijoina FM Pertti Kiuru sekä OTK, DI Mervi Rajahonka Aalto-yliopiston Kauppakorkeakoulun Pienyrityskeskuksesta. Tutkimus perustui kirjallisuuskartoitukseen, asiantuntija- ja yrityshaastatteluihin sekä laajaan yrityskyselyyn. Tutkimus sekä teollisoikeusopas ovat luettavissa Papula-Nevinpatin verkkosivuilla osoitteessa: www.papula-nevinpat.com.

Papula-Nevinpat ja Aalto-yliopiston Start-Up Center –yrityshautomo aloittivat aikaisemmin tänä vuonna yhteistyön. Papula-Nevinpat tarjoaa vankan teollisoikeusosaamisensa yrityshautomoyritysten käyttöön. Lisäksi Papula-Nevinpatin asiantuntijat vastaavat hautomoyritysten teollisoikeuskoulutuksesta ja neuvonnasta Aalto Start-Up Centerin järjestämissä tilaisuuksissa.

 

Mikä on IPR?
Intellectual Property Rights – Immateriaalioikeudet (aineettomat oikeudet) – kattavat sekä teollisoikeuden että tekijänoikeuden.
Teollisoikeuksilla tarkoitetaan yksinoikeuksia, joilla suojataan keksintöjä, tavaroiden ja palveluiden tunnuksina käytettäviä merkkejä sekä muun muassa tavaran ulkomuodon esikuvaa. Teollisoikeuksia ovat patentit, hyödyllisyysmallit, mallioikeudet, tavaramerkit, toiminimet sekä eräät muut harvinaisemmat suojamuodot.

 

Papula-Nevinpat
Papula-Nevinpat on kansainvälisesti tunnettu patentti-, malli- ja tavaramerkkitoimisto. Papula-Nevinpat tunnetaan vahvana ja kokeneena Euroopan ja Euraasian teollisoikeusasioiden osaajana. Papula-Nevinpatilla on toimistoja Suomen pääkonttorin lisäksi Venäjällä, Valko-Venäjällä, Ukrainassa, Kazakstanissa ja Uzbekistanissa. Papula-Nevinpatin avulla saat suojan innovaatiollesi missä päin maailmaa tahansa.

www.papula-nevinpat.com

 

Lisätietoja lehdistölle:

Papula-Nevinpat
Markku Simmelvuo, toimitusjohtaja
Puh. 040 545 4484

Papula-Nevinpat
Marika Kojo, viestintäpäällikkö
Puh. 0400 816 384

Ajankohtaista

Haemme patenttiasiamieheksi koulutettavaa

Kiehtooko sinua tekniikan lisäksi juridiikka? Entä jatkuva oppiminen läpi työuran? Haemme nyt patenttiasiamieheksi koulutettavaa innokasta oppijaa patenttiasiamiestrainee -ohjelmaamme.

Mikä ihmeen EQE-koe?

Useille EQE on elämän ensimmäinen koe tai tentti, jota ei läpäisekään - ei ehkä koskaan. Lue asiantuntijamme Satu Lehesrannan blogista, mistä kokeessa on kyse.

Patenttiasiamies Linda Norrgård aloittaa Papula-Nevinpatin kemia- ja prosessitekniikka -tiimissä 1.4.2019

Patenttiasiamies, DI Linda Norrgård vahvistaa Papula-Nevinpatin IPR-huippuasiantuntijoiden joukkoa 1.4.2019 alkaen. Linda on vaikuttanut patenttialalla jo vuodesta 2008 lähtien, ja hän on tehnyt valtaosan työurastaan patenttitoimistoissa.

Eurooppapatenttiasiamies Miika Tupala liittyy Papula-Nevinpatin IPR-asiantuntijajoukkoon

Papula-Nevinpatin IPR-huippuasiantuntijoiden joukko kasvaa, kun DI, eurooppapatenttiasiamies Miika Tupala aloittaa patenttiasiamiehenä 1.4.2019.