Tullirekisteröinnin plussat ja miinukset Venäjällä
Tiesitkö, että tavaramerkin rekisteröiminen Venäjän tulliin on tehokas keino suojautua tuoteväärennöksiä vastaan? Kerron blogissani tämän keinon eduista ja haasteista.
Tullirekisteri on avoin tietokanta, jota päivitetään säännöllisesti. Rekisteröinnin avulla tulli voi estää väärennettyjen tuotteiden tuonnin ja viennin ja edistää näin laillisen myynnin kasvua.
Edut
Tullin toiminta on määritelty selkeästi: havaitessaan tavaroita, joissa on viitteitä tuoteväärennöksestä (esimerkiksi luvattoman maahantuonnin yhteydessä), tulliviranomainen keskeyttää tavaroiden tullaamisen kymmeneksi arkipäiväksi ja ottaa yhteyttä tavaramerkin haltijaan.
Tänä aikana tavaramerkin haltijan on mahdollista saada tietoa tapauksen yksityiskohdista ja maahantuojasta sekä kuvaus ja valokuvia tai jopa näyte tulliin jääneistä tavaroista. Jos haltija toteaa, että tuotteet ovat väärennöksiä, tulli käynnistää hallinnollisen tutkinnan maahantuojan toiminnasta.
Tavaramerkin rekisteröiminen tulliin auttaa tehokkaasti tunnistamaan Venäjälle laittomasti tuotuja tuotteita mutta myös paljastamaan tuoteväärennöksiä kotimaan markkinoilla. Toiminta perustuu tullin ja muiden lainkäyttöelinten yhteistyöhön.
Vuonna 2019 tullirekisterissä oli 5141 rekisteröityä teollisoikeutta. Samana vuonna Venäjän tulli paljasti 11 miljoonaa tuoteväärennöstä. Eniten väärennetään vaatteita, pelejä ja leluja sekä kenkiä. Viimeaikoina Venäjällä on todettu myös yhä enemmän koruväärennöksiä.
Haasteet
Vaikka prosessi on yksinkertainen, tavaramerkkien haltijat kohtaavat kuitenkin usein ongelmia rekisteröintihakemuksen toimittamisessa tulliin.
Määräysten mukaan tullin pitäisi käsitellä rekisteröintihakemus 30 arkipäivässä, mutta käytännössä käsittely kestää 3 – 4 kuukautta. Asiakirjojen täyttämisestä ei myöskään ole annettu selkeitä ohjeita, ja niinpä hakija voi joutua vastaamaan toistuviin lisäselvityspyyntöihin.
Lisäselvityspyyntöön on vastattava kuukauden kuluessa. Jos hakija ei vastaa pyyntöön, hakemus voidaan hylätä. Hakijoiden olisi siis oltava valmiita toimittamaan selvennyksiä ja lisätietoja tullille hyvin nopeasti.
Suurin haaste erityisesti ulkomaisille yrityksille on kuitenkin se, että hakijan pitää toimittaa tulliin asiakirjoja, joiden avulla mahdollinen teollisoikeusloukkaus maahantuonnin yhteydessä voidaan todeta, sekä valokuvia tai näytteitä tuoteväärennöksistä.
Tavaramerkin haltijan tulisi kerätä mahdollisimman paljon tietoja väärennetystä tuotteesta. Jos haltija ei pysty osoittamaan, että sen tavaramerkillä varustettuja tuotteita tuodaan laittomasti Venäjälle, tavaramerkkiä ei rekisteröidä tullirekisteriin.
Varaudu taistoon
Koska vaatimukset ovat tiukat, neuvon asiakkaitani alusta alkaen varautumaan taistoon. Olemme kohdanneet toimialallamme monenlaisia tilanteita.
Eräs asiakkaamme on pakkaus- ja pullotuskoneiden valmistaja. Tullista oli annettu useita välipäätöksiä, joissa pyydettiin toimittamaan tietoja mahdollisista tavaramerkin loukkauksista Venäjällä ja esimerkkejä konkreettisista tuotteista, joita on tuotu Venäjälle laittomasti.
Tällaisten asiakirjojen hankkiminen on ymmärrettävästi lähestulkoon mahdotonta tavaroiden koon ja erityisten myyntikanavien vuoksi.
Onnistuimme kuitenkin lopulta keräämään kaikki saatavilla olevat tiedot, joihin kuului verkkotarjouksia ja -mainoksia sekä kuvankaappauksia eri verkkosivustoilta. Lopputulemana saimme tavaramerkin lisättyä tullirekisteriin.
Tavaramerkin rekisteröiminen Venäjän tullirekisteriin voi siis auttaa ehkäisemään tavaramerkkien loukkauksia ja laitonta myyntiä, mutta tavaramerkin haltijoiden olisi varauduttava myös ongelmiin rekisteröintiprosessin aikana.
Otathan minuun yhteyttä, autan mielelläni kaikissa Venäjän tavaramerkkiasioissa.