Ura immateriaalioikeuksien muovaajana ja tulkitsijana
Immateriaalioikeudet eli tuttavallisemmin IPR (”intellectual property rights”) syntyvät ihmisyksilöiden tai työryhmien luovasta työstä. Aineettoman luonteensa vuoksi immateriaalioikeudet eivät kuitenkaan ole samalla tavalla suoraviivaisesti hyödynnettävissä kuin materiaalisen työn tulokset, vaan siihen tarvitaan asiaan perehtyneitä osaajia. He tunnistavat, mikä uudessa luovassa työssä on ainutkertaista sekä merkityksellistä ja kiteyttävät tämän konkreettisiksi valvottaviksi oikeuksiksi, kuten patenteiksi, tavaramerkeiksi, mallisuojiksi tai tekijänoikeuksiksi.
Ala tarjoaa monenlaisia mielenkiintoisia uramahdollisuuksia immateriaalioikeuksien muovaajana ja tulkitsijana. Esimerkiksi patenttialalla risteävät tekniikka, talous ja juridiikka tavalla, jossa kaikki osa-alueet on huomioitava tasapainoisesti parhaan lopputuloksen saamiseksi.
Kulttuurillista mukautuvuutta tarvitaan muutenkin, sillä työ on monesti jo lähtökohtaisestikin kansainvälistä: yritykset suojaavat oikeudet tavallisesti liiketoimintansa tärkeimmissä kohdemaissa, ympäri maailman. On siis osattava paitsi eri maiden peruskäytännöt myös keinot hoitaa asioita tehokkaasti paikallisten toimijoiden kanssa.
IPR-alalle voi orientoitua jo opiskelujen aikana, mutta on enemmänkin sääntö kuin poikkeus päätyä alalle sattumalta. Kukapa osaisi esikoulussa tai vielä korkeakoulussakaan ilmoittaa olevansa isona ”patenttiasiamies”?
Miten päästä IPR-alalla alkuun?
Tietoisuutta alasta on tuonut esille muun muassa Suomen teollisoikeudellinen yhdistys (STY), jonka järjestyksessään viides IPR-urailta järjestettiin tiistaina 13.2.2024. Tilaisuuteen oli kerätty IPR-alaa monipuolisesti edustavia panelisteja yliopistosta, asiamiestoimistosta, asianajotoimistosta, markkinaoikeudesta ja yrityksistä. Itse edustin asiamiestoimistoa, mutta pääsin kertomaan myös Patentti- ja rekisterihallituksesta, jonka kautta olen alalle tullut.
Tilaisuus oli kohdistettu kaikille teollisoikeuksista kiinnostuneille kuten opintojensa loppuvaiheessa oleville tai äskettäin valmistuneille, ja paikalla olikin runsaasti kuulijoita varsinkin eri yliopistoista ja korkeakouluista. Selväksi kävi, että uravaihtoehtoja on moninaisia ja ala kehittyy nopeasti juuri nyt muun muassa generatiivisen tekoälyn sekä jatkuvan eurooppalaisen yhdentymisen tuomien mahdollisuuksien myötä.
Vinkkejä jaettiin myös siitä, miten IPR-alalla pääsee parhaiten alkuun, ja tällä kertaa kuultiin monen panelistin suusta vahva suositus asianajo- ja asiamiestoimistojen kisälliharjoittelusta. Tällaisia mahdollisuuksia tarjoaa myös oma toimistoni muun muassa kesätyön sekä trainee-ohjelman kautta. Tarinoita IPR-uran eri vaiheista voit lukea täältä.
Kaikkien kannattaa hallita IPR-perusteet
IPR-ura imee pariinsa jatkuvasti uusia tulokkaita vastuullisiin tehtäviin yrityksissä ja muissa yhteisöissä, mutta nykypäivänä tämä ei riitä. Immateriaalioikeudet ovat monimutkaistuvassa ja digitalisoituvassa maailmassa niin keskeisiä, että niiden perusteet tulisi olla jokaisen hallussa. Riippumatta siis siitä, koetko itse IPR-alan kutsun juuri nyt, kannattaa pysyä kärryillä alan kehityksestä.