Valvotko tavaramerkkiäsi?

25.2.2025

Olet saanut tiedon, että tavaramerkin rekisteröintiprosessi on saatu onnistuneesti päätökseen ja rekisteröintitodistuskin on jo saapunut virastosta. Oikeudet on siis turvattu. Huh. Nyt voit hetken hengähtää – vai voitko?

Vaikka tavaramerkin rekisteröinti on tärkeä askel, se on vasta alku vahvan ja tunnistettavan brändin rakentamisessa. On tärkeää huolehtia myös oikeuksien valvonnasta ja puolustamisesta. Tässä blogikirjoituksessani käsittelen toimenpiteitä, joiden avulla voit pyrkiä varmistamaan, että brändisi säilyy vahvana pitkään.

1. Tavaramerkin säännöllinen ja yhdenmukainen käyttö

 Tavaramerkin rekisteröinnin jälkeen on tärkeää käyttää sitä säännöllisesti, esimerkiksi markkinoinnissa ja verkkosivustoilla. Merkin käytöstä kannattaa tallentaa ajoittain näyttöä, jolla voit myöhemmin osoittaa, että merkkiä on käytetty. Näyttö voi olla tarpeen esimerkiksi menettämiskanteen tai väiteprosessin yhteydessä.

Lähtökohtaisesti merkkiä kannattaa käyttää siinä muodossa, jossa se on rekisteröity. Tavaramerkin yhdenmukaiseen käyttöön kannattaakin kiinnittää huomiota. Voit esimerkiksi laatia yrityksen sisäisen käyttöohjeistuksen merkin väreistä, koosta tai sijoittelusta.

Tavaramerkkiä ei tule käyttää yleissanana. Jos jokin muu taho käyttää sitä näin, asiaan on syytä puuttua. Mikäli merkkiä käytetään yleissanana, se voi menettää erottamiskykyään ja alkaa viitata yleisesti vastaaviin tuotteisiin tai palveluihin. Suomessakin esimerkiksi “KÄNNYKKÄ” on aikanaan ollut Nokian tavaramerkki.

2. Oikeuksien valvonta ja puolustaminen

Tavaramerkkioikeuksien valvominen vaatii aktiivisuutta. Rekisteröidyn tavaramerkin haltijan kannattaa pitää silmällä, käyttääkö jokin kilpailija samaa tai samankaltaista merkkiä. Samoin on tärkeää seurata, millaisia uusia tavaramerkkejä haetaan, ja tarvittaessa puuttua näihin.

Monissa maissa patenttivirastot eivät tutki viran puolesta sitä, onko uusi haettu merkki sekoitettavissa muiden aiemmin hakemiin tavaramerkkeihin. Esimerkiksi Euroopan Unionin teollisoikeuksien virasto (EUIPO), joka hallinnoi EU-tavaramerkkejä, ei aseta aiempia tavaramerkkejä uuden hakemuksen rekisteröinnin esteeksi, ellei aiemman tavaramerkin haltija itse ryhdy toimenpiteisiin. Aiemman merkin haltijan on siis itse estettävä myöhemmän sekoitettavissa olevan merkin rekisteröinti.

Seuraavassa muutamia vinkkejä:

  • Huolehdi tavaramerkkioikeuksiesi ajantasaisuudesta: Varmista, että tavaramerkkirekisteröintisi ovat ajan tasalla, ja uudista ne tarvittaessa. Useimmissa maissa rekisteröinnit tulee uudistaa 10 vuoden kuluttua joko hakemis- tai rekisteröintipäivästä. Joissain maissa, kuten esimerkiksi USA:ssa, vaaditaan myös näytön toimittamista merkin käytöstä ajoittain rekisteröinnin pitämiseksi voimassa.  Jos toiminta-alueeseen tai tarjottaviin tavaroihin tai palveluihin tulee muutoksia, kannattaa tarkistaa, että rekisteröinnit vastaavat tältäkin osin yrityksen tarpeita.
  • Seuraa uusia tavaramerkkihakemuksia: Muiden hakemien merkkien seuraamiseksi on olemassa ohjelmistopohjaisia valvontapalveluita, jotka ilmoittavat mahdollisesti samankaltaisiksi katsottavista tavaramerkkihakemuksista. Asiantuntija voi arvioida, millaisiin tapauksiin kannattaa puuttua, ja antaa suosituksia jatkotoimenpiteistä.
  • Valvo kilpailijoiden toimia: Valvo kilpailijoiden toimia ja varmista, etteivät heidän käyttämänsä merkit aiheuta sekaannusvaaraa. Jos tavaramerkkiäsi loukataan, puutu tilanteeseen ripeästi mutta harkiten, esimerkiksi kieltokirjeen avulla. Jokainen tilanne on erilainen, ja asiantuntija voi auttaa valitsemaan parhaan etenemistavan tapauskohtaiset yksityiskohdat huomioiden.

3. Brändin kehittäminen ja uudistaminen

Kuluttajien ja markkinoiden odotukset voivat muuttua. On tärkeää kehittää ja uudistaa brändiä tarpeen mukaan. Seuraavassa ehdotuksiani siitä, mitä kannattaa ottaa huomioon:

  • Asiakaspalaute: Asiakaspalautteen avulla saat käsitystä siitä, miten kuluttajat näkevät brändisi. Mahdollisia muutostarpeita voidaan arvioida tältä pohjalta. Myös verkkosivustojen ja sosiaalisen median analytiikkaa voidaan hyödyntää sen selvittämiseksi, kuinka hyvin brändiin liittyvät kampanjat ja viestit toimivat.
  • Innovointi: Tuo markkinoille uusia tuotteita tai palveluita, jotka täydentävät nykyistä brändiäsi ja vastaavat asiakkaiden muuttuvia tarpeita.
  • Uudelleenbrändäys: Jos brändisi alkaa tuntua vanhentuneelta eikä enää resonoi kohdeyleisön kanssa, harkitse uudelleenbrändäystä. Onko tarvetta esimerkiksi viestinnän, logon tai jopa koko brändistrategian uudistamiselle?
  • Vastuullisuus: Nykykuluttajat arvostavat usein brändejä, jotka toimivat vastuullisesti. Panostus yrityksesi yhteiskunnalliseen vastuuseen ja kestävään kehitykseen voi vaikuttaa positiivisesti brändiin.

Vaali tavaramerkkiäsi

Tavaramerkin johdonmukainen käyttö ja kilpailijoiden toiminnan valvonta auttavat rakentamaan pitkäikäisen ja menestyvän brändin. Muista myös päivittää tavaramerkkisuojauksia, mikäli yrityksen maantieteelliseen toiminta-alueeseen tai tuotevalikoimaan tulee muutoksia. Näin varmistat, että brändisi on valmis kohtaamaan tulevaisuuden haasteet ja mahdollisuudet.