Papula-Nevinpatin asiakas Onbone on kehittänyt biokomposiitista valmistetun Woodcast-kipsausmateriaalin, joka on mullistamassa murtumien, venähdysten ja luuvammojen hoidon. Onbonen kasvustrategian keskiössä on kattava IPR-suojaus.
Jo vuosituhansien ajan raajavammoja on hoidettu pitämällä loukkaantunut raaja liikkumattomana lastan tai kipsin avulla. Varhaisimmat todisteet menetelmän käytöstä ovat egyptiläisestä haudasta löytyneet kaksi lastaa ajalta 2500 eaa. Hippokrateen aikana, noin 350 eaa., kipsimateriaalina käytettiin sidoksia, joita liotettiin vahassa ja hartsissa. Muita varhaisia kipsausmateriaaleja ovat olleet savi, pihka ja jauhoista sekä munanvalkuaisesta tehty seos.
Kipsi vakiintui ensisijaiseksi kipsausmateriaaliksi 1800-luvulla, kunnes 1970-luvulla alettiin käyttää lasikuitukipsejä. Sen koommin kipsimateriaaleissa ei ole juuri tapahtunut muutoksia.
Nyt alalla on kuitenkin otettu iso harppaus eteenpäin ympäristöystävällisen Woodcast-biokomposiittimateriaalin myötä.
Puusta ja biohajoavista polymeereistä valmistettua Woodcast-materiaalia käytetään tällä hetkellä yli 25 maassa kipsaamiseen, lastoittamiseen ja raajojen tukemiseen niin ihmisillä kuin eläimilläkin. Materiaalia käytetään myös sääri- ja alasuojien valmistuksessa sekä lievittämään painetta diabeetikkojen jalkaongelmien yhteydessä.
Biopohjainen Woodcast on ympäristöystävällisempi ja turvallisempi kuin muut yleisesti käytetyt kipsausmateriaalit, ja sen ansiosta kipsaaja pystyy työskentelemään huomattavasti nopeammin kuin aikaisemmin.
“Keskeinen etu Woodcastin käytössä on nopeus,” sanoo Jimmy Takki, Woodcastin kehittäneen Onbonen toimitusjohtaja. “Minkäänlaisia esivalmisteluja, kuten materiaalien sekoittamista, ei tarvita. Tämä tarkoittaa sitä, että potilaita voidaan ryhtyä hoitamaan välittömästi ja näin ollen potilaita pystytään hoitamaan kaiken kaikkiaan enemmän.”
“Woodcastin muita isoja etuja ovat röntgensäteiden läpäisevyys ja se, että materiaalissa ei ole lainkaan myrkyllisiä kemikaaleja, jotka voivat aiheuttaa anafylaktisen shokin,” sanoo Takki. “Lisäksi Woodcast on uudelleen muotoiltava. Kipsaaja pystyy helposti lämmittämään materiaalin uudelleen ja muotoilemaan lastasta tai kipsistä täydellisesti istuvan.”
Eläinlääkärien suosima kipsi
Onbone perustettiin vuonna 2008, kun kaksi Helsingin yliopistossa työskennellyttä kemistiä yhdisti selluloosa- ja polymeerialan osaamisensa. Nyt Woodcastista valmistetaan lastoja ja kipsejä Suomen länsirannikolla. Sieltä materiaali toimitetaan eri puolille maailmaa sairaaloihin ja eläinlääkäriasemille.
Kuva: Onbone Oy
Woodcast lämmitetään ensin 70 asteeseen, minkä jälkeen se voidaan muotoilla. Materiaali on ollut CE-merkitty ja FDA:n hyväksymä vuodesta 2010 lähtien. Woodcastia on tutkittu useissa vertaisarvioiduissa julkaisuissa, ja se on todettu säännönmukaisesti toimivaksi perinteisiin kipsausmateriaaleihin verrattuna.
“Woodcast on etulyöntiasemassa silloin, kun kipsin tekemisen nopeus, yksilöllinen istuvuus tai myrkyttömyys on tärkeää,” Takki sanoo. “Eläinlääkintäala on hyvä esimerkki. Koska koirat ja muut eläimet saattavat pureskella kipsiä, mikromuovien ja myrkyllisten materiaalien käyttö voi olla haitallista. Woodcastilla saadaan erittäin hyvä istuvuus nopeasti ja turvallisesti.”
Eurooppalaisten eläinlääkäriasemien kiinnostus materiaalia kohtaa kasvaa koko ajan. Woodcast toimii eläimillä niin hyvin, että Helsingin yliopiston eläinsairaala on siirtynyt käyttämään sitä ensisijaisena kipsaus- ja lastoitusmateriaalina. Myös ruotsalaisessa Uppsalan yliopistossa on alettu käyttää Woodcastia.
Varhaisella suojauksella pitkäaikaiset hyödyt
Teollisoikeuksilla on Onbonen kasvustrategiassa keskeinen rooli. Yritys omistaa useita patentteja, ja uusia hakemuksia materiaalien ja niiden käyttösovellusten suojaamiseksi on vireillä tai työn alla. Tuotekehitysputkessa on lisää hankkeita. Onbone on suojannut myös tavaramerkkinsä useissa maissa.
“Meille on tärkeää olla tarkkoja IPR-suojauksissamme, koska olemme sekä materiaali- että brändiyritys,” Takki selittää. “Kehitämme tuotteita tiiviissä yhteistyössä eri aloilla toimivien kumppanien kanssa, ja oman IPR:n määritteleminen auttaa meitä suojaamaan oikeuksiamme.”
“Tällä alalla hyvien ratkaisujen kehittäminen kestää useita vuosia ja vaatii pitkäaikaista investointia,” Takki sanoo. “Papula-Nevinpatin kanssa työskenteleminen auttaa meitä arvioimaan, kuinka meidän kannattaa suojata oikeuksiamme ja miten voimme valmistautua mahdollisiin erimielisyyksiin.”
Onbone on tehnyt yhteistyötä Papula-Nevinpatin patentti-, malli- ja tavaramerkkiasiamiesten kanssa vuoden 2020 puolivälistä lähtien. Tiimiä johtaa Papula-Nevinpatilta eurooppapatenttiasiamies Linda Norrgård.
“Onbonella on suuria ja inspiroivia visioita Woodcastin tulevaisuudesta,” sanoo Norrgård. “Yritys toimii aloilla, joilla tapahtuu paljon IPR:n näkökulmasta.”
“Patenttiasioissa riskejä ei pystytä kokonaan poistamaan, mutta niitä voidaan minimoida,” Norrgård sanoo. “Olennaista on ennakoiminen, ja Onbone on tehnyt kaikki oikeat toimet IPR:n suojaamiseksi.”