Joona-Pekka Kokko

Worklife at Papula-Nevinpat: Joona-Pekka Kokko

On mukava tehdä työtä, kun tuotteelle omistetusta tiimistä löytyy kaikki sen rakentamiseen tarvittavat palaset.

Teen työkseni ohjelmistokehitystä. Minulla on yli 10 vuoden työhistoria Papula-Nevinpatissa, mutta se ei alkanut ohjelmistokehittäjänä vaan kesätyöntekijänä. Tuohon aikaan talossa oli hyllymetreittäin kansioita, joiden kuljettaminen ja etsiminen oli yksi tärkeimmistä työtehtävistäni. Samaan aikaan opiskelin ohjelmistotekniikkaa Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa. Kesätyöni oli ensimmäinen kosketukseni IPR-maailmaan.

Pian työtehtäväni suuntautuivat ohjelmistokehitykseen ja IT-työhön. Vielä tuolloin paperilla pyörivää prosessia tukemaan kehitettiin erilaisia ohjelmistoja ja tukiohjelmia. Paperikansioista on sittemmin luovuttu, ja olen ollut tekemässä monia ohjelmistojen suunnittelu- ja toteutusprojekteja sekä niiden käyttöönottoja ja integrointeja. Sisäisessä ohjelmistoportfoliossamme on kymmeniä ohjelmia, joista monet ohjaavat työtämme tänäkin päivänä.

Ohjelmistoprojekteissa Papula-Nevinpatiin on kehitetty ohjelmistotuotannon prosessi ja infrastruktuuri, jonka jalostus on tietysti jatkuvaa. Sisäisen ohjelmistokehityksemme haasteeksi on kuitenkin muodostunut kolmansien osapuolien ohjelmistojen rajallinen muokattavuus ja integroitavuus. Tämä oli yksi syy aloittaa puhtaalta pöydältä.

Päätimme luoda täysin oman toiminnanohjausjärjestelmän, jossa realisoituu kaikki se tieto ja taito, mitä olemme tähän saakka keränneet. Olemme käynnistäneet tulevan vaihtoehtoisen korvaavan ohjelmistoratkaisun.

Parasta työssäni on ongelmanratkaisu yhdessä kollegoiden kanssa

Uusi järjestelmä vaatii sen ympärille kootulta tuotetiimiltämme valtavan määrän suunnittelua, työtä ja iterointia eli lopulta sitä, mikä tässä työssä on parasta: ongelmanratkaisua yhdessä. Tavalliseen työpäivääni kuuluu koodausta, määrittelyä ja määritysten toteutusta, jotta oma ja työkavereiden työpanos tulee lopulta ulos koodina, automaattisten testien ja integrointien läpi laadunvarmistukseen sekä edelleen automatisoidusti lopputuotteeseen.

Virheitä ei kuitenkaan voi täysin estää, jolloin tarvitaan nk. debuggausta, joka on suosikkityötäni. Järjestelmällisellä etenemisellä vian löytää – kunhan ei hötkyile.

Tästä olemme matkalla kohti seuraavaa merkkipaalua: uuden järjestelmän käyttöönottoa. On mukava tehdä työtä, kun tuotteelle omistetusta tiimistä löytyy kaikki sen rakentamiseen tarvittavat palaset.

Tiimi

Tuotetiimi eli devaajat, testaajat, määrittelijät, koko projektipoppoo.

Nuoruuden haaveammattini

Pikkupoikana kokki – mummoltani sain siksi kattiloita, pannuja ja keittiövälineitä. Vanhempana lentäjä. Siitäkään ei tullut ammattia, mutta purjelentolupakirjan lensin.

Miten pidät ammattitaitoasi yllä?

Olen mukana avoimen lähdekoodin kehityksessä, mm. .NET Foundationiin hyväksytyssä Marten-projektissa. Koodin lisäksi luen paljon: blogeja, tutkimusta, alan uutisia ja vielä silloin tällöin kirjoja. Meetupit ovat hyvä interaktiivinen kehittymisen väline, mutta korona on tietysti kurittanut pahasti livetapaamisia.

Miten huolehdit hyvinvoinnistasi?

Menneen kesän hankinta oli kajakki. Asun muutaman sadan metrin päässä Vantaanjoesta, jonne kajakin jaksaa hyvin kantaa kämpältä.

Mitä et tiennyt Joona-Pekasta

Olen mukana tukiperhetoiminnassa Pelastakaa Lapset ry.

Minua inspiroi

Tällä hetkellä podcastit. Kuuntelen melko laaja-alaisesti eri aihepiirejä. Peter Attia on ollut yksi kestosuosikkini ensilähetyksestä lähtien.

Ajankohtaista

Haemme vastaavaa patenttiassistenttia

Tervetuloa yli sadan asiantuntijan joukkoomme. Vastaava patenttiassistentti toimii patenttiassistenttien esihenkilönä ja kehittää osaston toimintaprosesseja yhteistyössä osaston johtajan kanssa.

Haemme patenttiassistentteja

Tarjoamme sinulle kansainvälisen työtehtävän, hyvän työnantajan sekä mukavan tiimin, johon on helppo tulla.

Betolar tekee jätteestä arvotavaraa luontoa säästäen

Asiakkaallamme Betolarilla on vankka tieteellinen ja materiaaliteknologian ymmärrys sekä vahva IPR-salkku. Lue miten Betolar kantaa kortensa kekoon globaalissa ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Worklife at Papula-Nevinpat: Mikko Piironen

Lue eurooppapatenttiasiamies Mikko Piirosen uran vaiheista ja muustakin!