Juha Voutilainen

Worklife at Papula-Nevinpat: Juha Voutilainen

Yksi työni parhaista puolista on, että saan seisoa tieteen, talouden ja juridiikan risteyksessä – ja olla tiiviissä yhteistyössä sekä innovatiivisten insinöörien että päämäärätietoisten liikkeenjohtajien kanssa.

Moni päätyy patenttialalle sattumalta, itse kuitenkin puolisuunnitelmallisesti. Väitöskirjatutkijana tunnistin, ettei akateeminen perustutkimus ole minun juttuni. Jo tuossa vaiheessa kävin läpi patentoinnin perusteita – olihan fyysikon ammattialallani mainetta ja historiaa kuuluisista patenttivirkailijoista. Einsteinin jalanjäljissä päädyin mutkan tai parin kautta ensin Patentti- ja rekisterihallitukseen tutkija- ja neuvontainsinööriksi ja sieltä laadukkaan patenttialan peruskoulutuksen saatuani patenttiasiamieheksi Papula-Nevinpatiin.

Täällä olen päässyt hoitamaan mielenkiintoisia asiakastoimeksiantoja heti alusta asti. Tehtäviini kuuluu asiakasyritysten patenttisalkkujen kasvatusta ja hoitoa, aina hakemusten laatimisesta niiden paimentamiseen patenteiksi eri maiden käsittelyprosessien läpi. Tämän lisäksi teen erilaisia tutkimuksia muun muassa keksintöjen patentoitavuuden selvittämiseksi ja yritysten toimintavapauden varmistamiseksi patenttiviidakossa. Erityisen mielenkiintoisia ovat käytännön ongelmanratkaisutehtävät tuotesuunnittelussa patenttiloukkauksien välttämiseksi sekä muut tilanteet, joissa kolmannet osapuolet tulevat konkreettisesti mukaan keskusteluihin.

Oma asiakaskuntani on ilahduttavan kirjavaa arjen perustekniikasta aina futuristisiin teknologioihin sekä pienistä kasvuyhtiöistä aina maailman suurimpiin alallaan vakiintuneisiin toimijoihin. Yksi työni parhaista puolista on, että saan seisoa tieteen, talouden ja juridiikan risteyksessä – ja sen myötä olla tiiviissä yhteistyössä sekä innovatiivisten insinöörien että päämäärätietoisten liikkeenjohtajien kanssa. Juristeista en mainitse tässä yhteydessä mitään, mutta vain koska olen jäävi – sellaisenahan minut itseni epäilemättä asiakaspäässä nähdään.

Juristin tarkkuutta tehtävässäni kiistatta tarvitaan. Työssä viihtyy, kun pystyy nauttimaan täsmällisestä ilmaisusta sekä tarvittaessa hienovaraistenkin yksityiskohtien kampaamisesta terävillä piikeillä. Uusi tekniikka on myös omaksuttava nopeasti, ja siitä on osattava löytää oleellinen jo pikapalaverinkin perusteella. Palkaksi saa tutustua jatkuvasti uusiin, mielenkiintoisiin keksintöihin.

Tiimi

Mekaniikan ja fysiikan patenttitiimi

Nuoruuden haaveammattini

Perheenisä

Miten pidät ammattitaitoasi yllä? 

Eurooppapatenttiasiamiehen pätevyys oli eräänlainen virstanpylväs, ja nyt aion keskittyä entistä enemmän kolmannen osapuolen kanssa käytäviin käsittelytilanteisiin. Näitä onkin eri muodoissaan tullut vastaan pitkin Papula-Nevinpat-uraani, ja nyt olen hyvässä paikassa syventämään ymmärrystäni muun muassa lisensiointi-, väite- ja valitusasioiden nyansseista.

Miten huolehdit hyvinvoinnistasi?

Palloiluhulluna harrastan salibandyä viikoittain kolmessa eri porukassa ja kilpailen alasarjatasolla. Tuoreella muutolla tavoittelen myös hyvinvointiharppausta: uudessa talossa ja pihapiirissä riittää puuhailtavaa ja laitettavaa mielen virkeänä pitämiseen pidemmäksikin aikaa.

 

Ajankohtaista

Worklife at Papula-Nevinpat: Päivi Rämä

Projektipäällikkömme Päivi Rämä kertoo urastaan ja mikä on parasta hänen työssään juuri nyt.

DI Charlotta Weber on nimitetty Papula-Nevinpatiin patenttiasiantuntijaksi 4.11.2022 alkaen

DI Charlotta Weber vahvistaa Papula-Nevinpatin kemia ja prosessitekniikka -tiimiä 4.11.2022 alkaen. Charlotta on aikaisemmin työskennellyt patenttiasiamiestraineenä.

Linda Norrgård nimitetty Papula-Nevinpatin johtoryhmään

Eurooppapatenttiasiamies DI, Linda Norrgård, Director, on nimitetty 6.10.2022 alkaen Papula-Nevinpatin johtoryhmän jäseneksi. Linda raportoi toimitusjohtaja Markku Simmelvuolle.

Worklife at Papula-Nevinpat: Juha Voutilainen

Juha Voutilaisen nuoruuden haaveammatti oli perheenisä. Tämä toteutui, mutta minkälainen on Juhan ammatillinen työ - lue lisää Juhan uratarinasta.