Juha Voutilainen

Worklife at Papula-Nevinpat: Juha Voutilainen

Yksi työni parhaista puolista on, että saan seisoa tieteen, talouden ja juridiikan risteyksessä – ja olla tiiviissä yhteistyössä sekä innovatiivisten insinöörien että päämäärätietoisten liikkeenjohtajien kanssa.

Moni päätyy patenttialalle sattumalta, itse kuitenkin puolisuunnitelmallisesti. Väitöskirjatutkijana tunnistin, ettei akateeminen perustutkimus ole minun juttuni. Jo tuossa vaiheessa kävin läpi patentoinnin perusteita – olihan fyysikon ammattialallani mainetta ja historiaa kuuluisista patenttivirkailijoista. Einsteinin jalanjäljissä päädyin mutkan tai parin kautta ensin Patentti- ja rekisterihallitukseen tutkija- ja neuvontainsinööriksi ja sieltä laadukkaan patenttialan peruskoulutuksen saatuani patenttiasiamieheksi Papula-Nevinpatiin.

Täällä olen päässyt hoitamaan mielenkiintoisia asiakastoimeksiantoja heti alusta asti. Tehtäviini kuuluu asiakasyritysten patenttisalkkujen kasvatusta ja hoitoa, aina hakemusten laatimisesta niiden paimentamiseen patenteiksi eri maiden käsittelyprosessien läpi. Tämän lisäksi teen erilaisia tutkimuksia muun muassa keksintöjen patentoitavuuden selvittämiseksi ja yritysten toimintavapauden varmistamiseksi patenttiviidakossa. Erityisen mielenkiintoisia ovat käytännön ongelmanratkaisutehtävät tuotesuunnittelussa patenttiloukkauksien välttämiseksi sekä muut tilanteet, joissa kolmannet osapuolet tulevat konkreettisesti mukaan keskusteluihin.

Oma asiakaskuntani on ilahduttavan kirjavaa arjen perustekniikasta aina futuristisiin teknologioihin sekä pienistä kasvuyhtiöistä aina maailman suurimpiin alallaan vakiintuneisiin toimijoihin. Yksi työni parhaista puolista on, että saan seisoa tieteen, talouden ja juridiikan risteyksessä – ja sen myötä olla tiiviissä yhteistyössä sekä innovatiivisten insinöörien että päämäärätietoisten liikkeenjohtajien kanssa. Juristeista en mainitse tässä yhteydessä mitään, mutta vain koska olen jäävi – sellaisenahan minut itseni epäilemättä asiakaspäässä nähdään.

Juristin tarkkuutta tehtävässäni kiistatta tarvitaan. Työssä viihtyy, kun pystyy nauttimaan täsmällisestä ilmaisusta sekä tarvittaessa hienovaraistenkin yksityiskohtien kampaamisesta terävillä piikeillä. Uusi tekniikka on myös omaksuttava nopeasti, ja siitä on osattava löytää oleellinen jo pikapalaverinkin perusteella. Palkaksi saa tutustua jatkuvasti uusiin, mielenkiintoisiin keksintöihin.

Tiimi

Mekaniikan ja fysiikan patenttitiimi

Nuoruuden haaveammattini

Perheenisä

Miten pidät ammattitaitoasi yllä? 

Eurooppapatenttiasiamiehen pätevyys oli eräänlainen virstanpylväs, ja nyt aion keskittyä entistä enemmän kolmannen osapuolen kanssa käytäviin käsittelytilanteisiin. Näitä onkin eri muodoissaan tullut vastaan pitkin Papula-Nevinpat-uraani, ja nyt olen hyvässä paikassa syventämään ymmärrystäni muun muassa lisensiointi-, väite- ja valitusasioiden nyansseista.

Miten huolehdit hyvinvoinnistasi?

Palloiluhulluna harrastan salibandyä viikoittain kolmessa eri porukassa ja kilpailen alasarjatasolla. Tuoreella muutolla tavoittelen myös hyvinvointiharppausta: uudessa talossa ja pihapiirissä riittää puuhailtavaa ja laitettavaa mielen virkeänä pitämiseen pidemmäksikin aikaa.

 

Ajankohtaista

What in the World?! – Tavaramerkkioikeudet ulkoavaruudessa

Ulottuvatko tavaramerkkioikeudet ulkoavaruuteen? Lue EU-tavaramerkkiasiamies Jussi Mikkolan blogi aiheesta!

Yhtenäispatenttijärjestelmä astuu voimaan 1.6.2023 – 17 maata yhdellä patentilla

Saksa on ratifioinut 17.2.2023 sopimuksen, joka koskee uutta eurooppalaista yhteistä patenttituomioistuinta (Unified Patent Court, UPC), ja siten kauan odotettu yhtenäispatenttijärjestelmä astuu voimaan 1.6.2023.

Worklife at Papula-Nevinpat: Katja Väinöläinen

Trademark Specialist Katja Väinöläinen kertoo urastaan ja miten hän huolehtii hyvinvoinnistaan.

Patenttiasiamies munkkimaakarina rekrymessuilla

Olimme mukana Yrityspäivillä kertomassa työstämme ja eri tehtävistä, joita tarjoamme! Lue lisää Miika Tupalan blogikirjoituksesta.