Matti Ylitalo

Worklife at Papula-Nevinpat: Matti Ylitalo

Asiakaskunnassani on pääasiassa suuryrityksiä muutamilla P&K-yrityksillä maustettuna. Mikä parasta, teknologioiden kirjo on laaja ja monipuolinen.

Millainen koulutus- ja työtausta sinulla on?

Opiskelin viime vuosituhannen puolella legendaarisessa TTKK:ssa. Varsinaista tiukkaa fokusta ei opiskeluissani ollut, vaan olin monesta asiasta kiinnostunut ja opiskelinkin useita aiheita ”virallisen” koulutusohjelmani konetekniikan ulkopuolelta. Pyrin ainoastaan välttämään sellaista matematiikkaa, johon ei nelilaskin riittänyt. Lopulta opiskelin eniten lääketieteellistä tekniikkaa koplattuna materiaalitekniikkaan, erityisesti muovimateriaaleihin.

Opiskeluihin lähtiessäni en tiennyt patenteista tuon taivaallista – enkä niistä tainnut mitään oppia TTKK-aikananikaan. Valmistuin pitkän ja huolellisen opiskelun jälkeen sekä tein diplomityöni ehkäisyvälineiden valmistusprosessista turkulaiselle yritykselle. Tästä urkeni ensimmäinen oikea työpaikkani (kehitysinsinööri) ja muutto Turkuun – asia, jonka merkityksellisyyttä voi ymmärtää vain toinen tamperelainen.

Jokunen vuosi vierähti Turussa, joka osoittautui mukavaksi kaupungiksi. En tiedä, kumpi painoi vaakakupissa enemmän, kaipuu takaisin Manseen vai työnkuvan vaihto, mutta kun huomasin erään patenttitoimiston etsivän Tampereelle asiamiestehtäviin diplomi-insinööriä, laitoin paperit vetämään.

Hain, vaikka olin täydellisen tietämätön siitä, mitä patenttiasiamiehen toimenkuvaan kuului. Tulin valituksi, IPR-maailma alkoi avautua, ja patentit, hyödyllisyysmallit sekä muut IPR-oikeudet tulivat tutuiksi. Kahdenkymmenen, suorastaan koukuttavien työvuosien jälkeen vaihdoin Papula-Nevinpatiin.

Mitä teet nykyisessä roolissasi ja minkälainen on tyypillinen päiväsi?

Päiväni täyttyvät patenttitöistä: laadin hakemuksia ja yritän saada ne hyväksytyksi. Päätyön lisäksi teen tutkimuksia ja muita erikoistehtäviä sekä autan asiakkaitani eri tilanteissa.

Minkälaisten kollegoiden kanssa teet töitä?

Kollegoiden osalta vaikutan pääasiassa kahdessa piirissä: yhtäältä mekaniikka- ja fysiikkatiimin parissa ja toisaalta Tampereen toimiston kuvioissa. Viime vuosien etätyösuosituksien vuoksi käynnit toimistolla ovat jääneet vähemmälle, mutta nyt teen töitä niin usein kuin mahdollista uudessa upeassa Tampereen toimistossamme tosi mukavassa työyhteisössä.

Mikä on merkityksellisintä työssäsi tällä hetkellä?

Merkityksellisintä on asiakkaiden ongelmien ratkaiseminen. Ja mieltä lämmittää aina vain, kun saa patenttihakemuksen virastoon – molemmista tulee hyvä mieli.

Minkälainen henkilö viihtyisi roolissasi?

Kai tässä pitää olla itsensä kanssa toimeentuleva ja ajoittaisesta tiimityöstä pitävä henkilö, joka arvostaa tekemisen vapautta muun muassa työpäivän sisältöä suunnitellessaan. Hyvä lisä on poikkitieteellinen luonne.

Puuron keitossa partioleirillä

Tiimi

Mekaniikan ja fysiikan patenttitiimi

Nuoruuden haaveammattini

Lentäjä

Miten pidät ammattitaitoasi yllä?

Kaikessa tekemisessäni on enemmän tai vähemmän fiilattavaa. Yritän olla herkällä korvalla, ja pitää mielen avoimena ajatustenvaihtotilanteissa.

Miten huolehdit hyvinvoinnistasi?

Vietän valtaosan vapaa-ajastani partion parissa, niin ryhmän ohjaamisessa kuin yhdistystoiminnassakin. Lisäksi harrastan kahdella pyörällä ajamista, joko luomuna, sähköllä tai polttomoottorilla avustettuna. Yritän myös lukea kaunokirjallisuutta. Keväisin tapaan käydä yhdessä Tapparan loppuottelussa.

Minua inspiroi

Yhteistyön ja yhteen hiileen puhaltamisen voima.

Ajankohtaista

Papula-Nevinpat Kalevan kisojen pääyhteistyökumppani

Papula-Nevinpat on ylpeänä mukana tukemassa liikuntaa ja urheilua kesäkuussa Vaasassa järjestettävissä Kalevan kisoissa 27. – 30.6.2024. Toimimme muun muassa laji-isäntänä miesten ja naisten kolmiloikassa.

Miika Tupala ja Juha Voutilainen kutsuttu Papula Oy:n uusiksi osakkaiksi

Eurooppapatenttiasiamies, DI Miika Tupala ja eurooppapatenttiasiamies, TkT Juha Voutilainen on kutsuttu IPR-toimisto Papula Oy:n uusiksi osakkaiksi 13.6.2024 alkaen.

Worklife at Papula-Nevinpat: Peppina Iivonen

Peppina Iivonen työskentelee Papula-Nevinpatissa Trademark Specialistina. Mitä hänen työpäiviin kuuluu ja miten hän on päätynyt IPR-alalle.

Patenttisuojaus digiaikana

Lue Laura Huhdanmäen blogista patenttisuojan haasteista ja eduista digiaikana, jossa teknologia kehittyy nopeasti ja ylittää kansalliset rajat.