Oskari Einola

Worklife at Papula-Nevinpat: Oskari Einola

Millainen koulutus- ja työtausta sinulla on?

Kirjoitin ylioppilaaksi keväällä 2020 Järvenpään lukiosta, ja aloitin konetekniikan opinnot Tampereen yliopistossa syksyllä 2021. Valmistun kevään 2024 loppupuolella tekniikan kandidaatiksi.

Olen aikaisempina kesinä työskennellyt laajasti eri aloilla, muun muassa logistiikan, vanhustenhoidon sekä kiinteistönhuollon parissa. Kesätyöni Papula-Nevinpatissa on kuitenkin ollut ensimmäinen omaan opiskelualaani liittyvä työpaikka, jossa on mahdollista edetä uralla ja valmistumisen jälkeen jäädä vakituisesti töihin.

Mitä teet nykyisessä roolissasi?

Nykyisessä roolissani IP (Intellectual Property) Administratorina osallistun patentointiprosessiin, eri vaiheiden asiakasraportointiin ja laskutukseen. Raportit ja laskut liittyvät esimerkiksi patenttihakemusten laadintaan ja jättämiseen tai patenttivirastojen antamiin välipäätöksiin ja niihin vastaamiseen. Raportointi ja laskutus tehdään joko englanniksi tai suomeksi, eikä se ole monimutkaista hyvän toiminnanohjausjärjestelmämme ansiosta.

Mitä olet oppinut töissä?

Patenttiala oli minulle täysin vieras, mutta töissä patentit, patentointiprosessi sekä muut aiheeseen liittyvät asiat tulevat suhteellisen tutuksi. Työni luonteen puolesta en ole vielä itse päässyt laatimaan patenttihakemuksia, mutta patenteista sekä patenttialasta olen oppinut paljon.

Minkälainen henkilö viihtyisi roolissasi?

Roolissani viihtyisi henkilö, joka on luonteeltaan systemaattinen ja tarkka, mutta jolla on myös kyky mukautua tilanteen mukaan. Kyky oppia uutta ja käyttää oppimaansa on tärkeää, sillä työssä oppii jatkuvasti. Ulosanti sekä suomen että englannin kielellä tulisi olla sujuvaa. Asenne on kuitenkin tärkein ominaisuus, sillä ilman sitä omaa osaamistaan ei pääse yhtä hyvin hyödyntämään.

Miksi hakea Papula-Nevinpatille kesätöihin?

Papula-Nevinpatille kannattaa ehdottomasti hakea kesätöihin, koska meillä on tarjolla monenlaisia mielekkäitä ja kiinnostavia työtehtäviä. Patenttiala tulee varmasti tutuksi työn lomassa, ja työssä pystyy kehittämään tehokkaasti omia kielellisiä taitoja. Myös toimisto sijaitsee hyvällä paikalla, ja kesän jälkeen töitä on mahdollista jatkaa osa-aikaisena. Lisäksi palkka on kilpailukykyinen, työkaverit ja esihenkilöt mahtavia ja työyhteisö on muutenkin hyvä. Työajat ovat joustavat, ja työssä on hyvät etenemismahdollisuudet.

Kannattaa rohkeasti hakea Papula-Nevinpatille kesätöihin, vaikka patenttiala olisikin täysin vieras – sitä se oli minullekin. Eikä tarvitse turhaan pelätä opiskeluvuosien vähyyttä – itse pääsin töihin Papula-Nevinpatille toisen opiskeluvuoteni jälkeen, mutta jo fuksinakin kannattaa hakea.

Mistä tykkäät työssäsi?

Uusien asioiden oppiminen sekä oman osaamisen kehittyminen tekevät työskentelystä mieluisaa. Työn ja opiskelun sovittaminen yhteen onnistuu helposti, koska sekä koulu että toimisto sijaitsevat saman katon alla. Työajat ovat joustavat, kun työskentely ei ole sidottu ajallisesti mihinkään tiettyyn vuoroon.

Minkälaisten kollegoiden parissa teet töitä?

Kollegani ovat todella mukavia ja helposti lähestyttäviä. Jos kohtaa työssä ongelmia, työkaverit auttavat matalalla kynnyksellä, eikä ongelman kanssa tarvitse jäädä kamppailemaan yksin. Esihenkilönikään ei ole mikään pelottava pomo, vaan sen sijaan hän neuvoo, kyselee kuulumisia ja on apuna kiperissäkin kysymyksissä. Ylipäätään kaikki työkaverit ovat huipputyyppejä!

Onko sinulla lähitulevaisuuden ammatillisia tavoitteita?

Luonnollisena jatkumona IP Administratorin työtehtävistä olisi siirtyä työskentelemään patenttiasiamiespuolelle patenttihakemusten laadinnan ja muiden patentointiprosessin eri vaiheiden pariin. Tavoitteenani on päästä kesätöihin patenttiasiamiesharjoittelijaksi.

Selvennykseksi, en ole hyppymestari vaan kuvassa alempana.

Tiimi

Länsiosaston administraattoritiimi

Nuoruuden haaveammattini

Poliisi/palomies

Miten pidät ammattitaitoasi yllä?

Pyrin aktiivisesti osallistumaan työpaikalla käytäviin keskusteluihin, koska niistä oppii usein uutta.

Miten huolehdit hyvinvoinnistasi?

Urheilen säännöllisesti, lepään riittävästi ja syön monipuolisesti.

Mitä et tiennyt Oskarista?

Olen kaksonen.

Minua inspiroi

Erilaiset ihmiset.

Ajankohtaista

Ura immateriaalioikeuksien muovaajana ja tulkitsijana

Miten päästä IPR-alalla alkuun ja mitä urapolkuja ala tarjoaa? Lue Juha Voutilaisen blogista.

Ajankohtaista IPR-maailmasta – tavaramerkit ja mallit Tampereella

Järjestimme perjantaina 26.1.2024 kutsuvierastilaisuuden Tampereella - Peppina Iivonen kertoo blogissaan tilaisuuden annista.

Worklife at Papula-Nevinpat: Oskari Einola

Oskari Einola työskentee Papula-Nevinpatissa osa-aikaisena opintojensa ohessa. Lue Oskarin ajatuksia työskentelystään IPR-toimistossa.

Tekijänoikeuksien perusteita – luovan työn suoja

Tekijänoikeus on luovan työn tekijälle kuuluva yksinoikeus määrätä teoksensa käytöstä – kukaan muu kuin tekijä ei saa käyttää teosta ilman tekijän lupaa. Tekijänoikeus suojaa siten luovaa työtä ja sen tekijöitä. Lue Peppina Iivosen artikkeli tekijänoikeuksista.