Pauliina Heine

Worklife at Papula-Nevinpat: Pauliina Heine

Työni on hyvin kansainvälistä, ja joka päivä on mahdollisuus oppia jotain uutta.

Valmistuin alun perin filosofian maisteriksi Helsingin yliopistosta pääaineenani englannin kääntäminen ja tulkkaus. Työskentelin pitkään patenttialalla kääntäjänä erään suomalaisen patenttitoimiston palveluksessa. Kääntämisen lisäksi kaipasin kuitenkin uusia haasteita. Hain ja pääsin opiskelemaan oikeustiedettä Helsingin yliopiston oikeustieteelliseen tiedekuntaan. Papula-Nevinpatissa aloitin vuonna 2014, joskin välissä opiskelin yhden lukukauden Glasgow’n yliopistossa Skotlannissa. Valmistuin oikeustieteen maisteriksi vuonna 2016.

Mitä teet nykyisessä roolissasi ja minkälainen on tyypillinen päiväsi?

Toimenkuvaani kuuluu asiakkaiden neuvominen tavaramerkkien suojausstrategiassa, hakemusprosessin hoitaminen, konsultointi mahdollisissa loukkaus- tai väiteasioissa sekä mm. tullipysäytysasioiden hoitaminen. Tyypillinen asiakas voisi olla esim. PK-yritys, joka haluaa suojata tavaramerkkinsä EU:ssa ja mahdollisesti laajemminkin. Päivittäisessä työssäni hoidan kirjeenvaihtoa asiakkaiden, ulkomaisten asiamiesten ja virastojen kanssa, sisältäen esimerkiksi erilaisten asiakkaille lähtevien raporttien muokkaamista ja tarkistamista sekä tavaramerkkien suojausprosessiin liittyvien vastineiden kirjoittamista.

Minkälaisten asiakkaiden parissa teet töitä?

Osin asiakkaat ovat suurempia yrityksiä, mutta asiakkaina on myös paljon PK-yrityksiä, jotka saattavat olla vasta alkutaipaleella IP-oikeuksiensa suojaamisen kanssa. Heitä on mukava auttaa alkuun, ja toki loistavan tiimin tuki tavaramerkkiosastolla varmistaa sujuvan prosessin.

Mikä on parasta työssäsi tällä hetkellä?

Mielenkiintoisten oikeudellisten kysymysten pohdita ja se, kun voi tarjota asiakkailleen ratkaisun heidän mieltään painavaan pulmaan. Työ on myös hyvin kansainvälistä, ja joka päivä on mahdollisuus oppia jotain uutta.

Mikä on ollut mieleenpainuvinta tähän mennessä urallasi?

Käytännössä on vaikea poimia mitään yksittäistä mieleenpainuvinta hetkeä. Onnistumiset toki jäävät aina lämmittämään mieltä – esimerkiksi silloin, kun pystyy auttamaan asiakasta estämään tavaramerkkinsä asiattoman käytön muiden toimesta.

Minkälainen henkilö viihtyisi roolissasi?

Kyseessä on asiakaspalvelutyö, joka kuitenkin on varsin itsenäistä asiantuntijatyötä. Tarvitaan sekä kykyä kommunikoida asiakkaiden ja muiden tahojen kanssa, että myös kiinnostusta juridisten kysymysten pohtimiseen ja selvittämiseen. Myös paineensietokykyä on hyvä olla, sillä päivät ovat usein melko kiireisiä eivätkä virastojen määräpäivät jousta.

Tiimi

Tavaramerkkiosasto

Nuoruuden haaveammattini

Lapsena toivoin voivani olla kaksi viikkoa kerrallaan kaikissa maailman ammateissa. Vaihtoehtoisesti halusin valaiden tutkijaksi.

Miten pidät ammattitaitoasi yllä?

Seuraan ajankohtaista oikeuskäytäntöä ja lainsäädännön muutoksia sekä esimerkiksi alan blogeja, osallistun alan tapahtumiin ja koulutustilaisuuksiin, vaihdan ajatuksia ja kokemuksia kollegoiden kanssa. Yksi etappi tuli melko äskettäin saavutettua, kun suoritin asianajajatutkinnon ja sain luvan toimia oikeudenkäyntiasiamiehenä ja -avustajana.

Miten huolehdit hyvinvoinnistasi?

Koira pitää hyvin liikkeellä, sillä lenkille on lähdettävä satoi tai paistoi. Myös esimerkiksi uinti on mieluinen harrastus.

Minua inspiroi

On ilo työskennellä loistavien kollegoiden sekä monista eri lähtökohdista tulevien asiakkaiden kanssa. Erityisen palkitsevaa on, kun onnistuu jossain haastavassa projektissa ja huomaa, miten tästä on ollut suuri hyöty asiakkaalle. Hyvä puoli työssä on myös sen vaihtelevuus – yksikään päivä ei ole samanlainen.

 

 

Ajankohtaista

Tavaramerkki suojaa brändiä

Tavaramerkki on arvokas osa yrityksen omaisuutta. Se tukee brändin rakentamista, lisää tunnettuutta ja voi nostaa tuotteiden tai palveluiden arvoa.

Folke Johanssonille myönnetty patenttineuvoksen arvonimi 

Tasavallan presidentti on 22.11.2024 myöntänyt eurooppapatenttiasiamies ja Papula-Nevinpatin patenttiosaston johtaja Folke Johanssonille patenttineuvoksen arvonimen.

Patent trainee experience: Alberto Casado

Alberto reflects on his transition from being a researcher to becoming a trainee patent attorney. He shares his thoughts on this journey and the insights he has gained along the way.

Korkean teknologian innovaatiot – mitä ne vaativat patenttiasiantuntijalta?

Huipputeknologian jatkuvasti kehittyvässä maailmassa patenttiasiantuntijoiden rooli on tärkeämpi kuin koskaan.