Pauliina Heine

Worklife at Papula-Nevinpat: Pauliina Heine

Työni on hyvin kansainvälistä, ja joka päivä on mahdollisuus oppia jotain uutta.

Valmistuin alun perin filosofian maisteriksi Helsingin yliopistosta pääaineenani englannin kääntäminen ja tulkkaus. Työskentelin pitkään patenttialalla kääntäjänä erään suomalaisen patenttitoimiston palveluksessa. Kääntämisen lisäksi kaipasin kuitenkin uusia haasteita. Hain ja pääsin opiskelemaan oikeustiedettä Helsingin yliopiston oikeustieteelliseen tiedekuntaan. Papula-Nevinpatissa aloitin vuonna 2014, joskin välissä opiskelin yhden lukukauden Glasgow’n yliopistossa Skotlannissa. Valmistuin oikeustieteen maisteriksi vuonna 2016.

Mitä teet nykyisessä roolissasi ja minkälainen on tyypillinen päiväsi?

Toimenkuvaani kuuluu asiakkaiden neuvominen tavaramerkkien suojausstrategiassa, hakemusprosessin hoitaminen, konsultointi mahdollisissa loukkaus- tai väiteasioissa sekä mm. tullipysäytysasioiden hoitaminen. Tyypillinen asiakas voisi olla esim. PK-yritys, joka haluaa suojata tavaramerkkinsä EU:ssa ja mahdollisesti laajemminkin. Päivittäisessä työssäni hoidan kirjeenvaihtoa asiakkaiden, ulkomaisten asiamiesten ja virastojen kanssa, sisältäen esimerkiksi erilaisten asiakkaille lähtevien raporttien muokkaamista ja tarkistamista sekä tavaramerkkien suojausprosessiin liittyvien vastineiden kirjoittamista.

Minkälaisten asiakkaiden parissa teet töitä?

Osin asiakkaat ovat suurempia yrityksiä, mutta asiakkaina on myös paljon PK-yrityksiä, jotka saattavat olla vasta alkutaipaleella IP-oikeuksiensa suojaamisen kanssa. Heitä on mukava auttaa alkuun, ja toki loistavan tiimin tuki tavaramerkkiosastolla varmistaa sujuvan prosessin.

Mikä on parasta työssäsi tällä hetkellä?

Mielenkiintoisten oikeudellisten kysymysten pohdita ja se, kun voi tarjota asiakkailleen ratkaisun heidän mieltään painavaan pulmaan. Työ on myös hyvin kansainvälistä, ja joka päivä on mahdollisuus oppia jotain uutta.

Mikä on ollut mieleenpainuvinta tähän mennessä urallasi?

Käytännössä on vaikea poimia mitään yksittäistä mieleenpainuvinta hetkeä. Onnistumiset toki jäävät aina lämmittämään mieltä – esimerkiksi silloin, kun pystyy auttamaan asiakasta estämään tavaramerkkinsä asiattoman käytön muiden toimesta.

Minkälainen henkilö viihtyisi roolissasi?

Kyseessä on asiakaspalvelutyö, joka kuitenkin on varsin itsenäistä asiantuntijatyötä. Tarvitaan sekä kykyä kommunikoida asiakkaiden ja muiden tahojen kanssa, että myös kiinnostusta juridisten kysymysten pohtimiseen ja selvittämiseen. Myös paineensietokykyä on hyvä olla, sillä päivät ovat usein melko kiireisiä eivätkä virastojen määräpäivät jousta.

Tiimi

Tavaramerkkiosasto

Nuoruuden haaveammattini

Lapsena toivoin voivani olla kaksi viikkoa kerrallaan kaikissa maailman ammateissa. Vaihtoehtoisesti halusin valaiden tutkijaksi.

Miten pidät ammattitaitoasi yllä?

Seuraan ajankohtaista oikeuskäytäntöä ja lainsäädännön muutoksia sekä esimerkiksi alan blogeja, osallistun alan tapahtumiin ja koulutustilaisuuksiin, vaihdan ajatuksia ja kokemuksia kollegoiden kanssa. Yksi etappi tuli melko äskettäin saavutettua, kun suoritin asianajajatutkinnon ja sain luvan toimia oikeudenkäyntiasiamiehenä ja -avustajana.

Miten huolehdit hyvinvoinnistasi?

Koira pitää hyvin liikkeellä, sillä lenkille on lähdettävä satoi tai paistoi. Myös esimerkiksi uinti on mieluinen harrastus.

Minua inspiroi

On ilo työskennellä loistavien kollegoiden sekä monista eri lähtökohdista tulevien asiakkaiden kanssa. Erityisen palkitsevaa on, kun onnistuu jossain haastavassa projektissa ja huomaa, miten tästä on ollut suuri hyöty asiakkaalle. Hyvä puoli työssä on myös sen vaihtelevuus – yksikään päivä ei ole samanlainen.

 

 

Ajankohtaista

Patenttisuojaus digiaikana

Lue Laura Huhdanmäen blogista patenttisuojan haasteista ja eduista digiaikana, jossa teknologia kehittyy nopeasti ja ylittää kansalliset rajat.

Worklife at Papula-Nevinpat: Laura Virkkunen

Laura Virkkunen vastaa asiakkaidemme domain-portfolioista ja niihin liittyvistä toimenpiteistä. Lue lisää Lauran uratarinasta.

Tiivistelmä IPR-webinaarisarjasta “Patenttien loukkaustilanteet – Milloin tarvitset patenttiasiamiehen apua?” 

Webinaarisarjan tiivistelmäartikkelissa opit, mitä tehdä epäillylle patenttiloukkaukselle, miten erottaa oikeat varoituskirjeet huijausyrityksistä, mitä taktiikoita lisenssineuvotteluissa käytetään ja mitä huomioida patenttioikeudenkäyntiin liittyen.

Euroopan patenttivirasto (European Patent Office, EPO) on julkaissut vuosittaiset patentointitilastonsa

Euroopan Patenttivirasto (European Patent Office, EPO) on julkaissut vuosittaiset patentointitilastonsa, lue eurooppapatenttiasiamies Jukka Korhosen kommentit.