Yhtenäispatenttijärjestelmä astuu voimaan 1.6.2023 – 17 maata yhdellä patentilla

20.2.2023

Saksa on ratifioinut 17.2.2023 sopimuksen, joka koskee uutta eurooppalaista yhteistä patenttituomioistuinta (Unified Patent Court, UPC), ja siten kauan odotettu yhtenäispatenttijärjestelmä astuu voimaan 1.6.2023.

Uusi järjestelmä mahdollistaa keksinnön suojaamisen yhdellä yhtenäispatentilla 17 EU-maassa, ja tällä hetkellä yhtenäispatenttijärjestelmään kuuluvat seuraavat UPC-maat: Itävalta, Belgia, Bulgaria, Tanska, Viro, Suomi, Ranska, Saksa, Italia, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Alankomaat, Portugali, Slovenia ja Ruotsi.

1.3.2023 alkava sunrise-jakso ja opt out -pyynnön tekeminen

Ennen kuin UPC astuu voimaan, alkaa 1.3.2023 ns. sunrise-jakso. Tänä aikana patentinhaltijalla on mahdollisuus tehdä opt out -pyyntö jo voimassa oleville eurooppapatenteille, jotka on validoitu yhdessä tai useammassa UPC:n jäsenvaltiossa.

Opt out -pyynnön tekeminen sunrise-jakson aikana on tärkeää, mikäli patentinhaltija haluaa välttää UPC:n keskitetyn päätöksenteon, joka tulee koskemaan voimassa olevan eurooppapatentin kaikkia validointeja sopimuksen jäsenvaltioissa. Jos patentinhaltija tekee opt out -pyynnön, kyseistä eurooppapatenttia koskevia riita-asioita tullaan käsittelemään ainoastaan kansallisissa tuomioistuimissa, niin kuin Euroopassa on tähänkin asti tehty.

Suosittelemme miettimään seuraavia toimenpiteitä

  • Opt out ja opt in -pyynnöt: Päättäkää, haluatteko tehdä voimassa olevia eurooppapatenttejanne koskevan opt out -pyynnön.
  • Vireillä olevat EP-hakemukset: Miettikää, haluatteko rekisteröidä vireillä olevat EP-hakemuksenne niiden myöntämisen jälkeen yhtenäispatentteina vai kansallisina patentteina perinteisen validointikäytännön mukaisesti (ja tehdä niitä koskevan opt out -pyynnön). Mikäli patentille tarvitaan suoja ainakin kolmessa edellä mainitussa UPC-maassa, tulee rekisteröinti yhtenäispatenttina halvemmaksi. Rekisteröinti yhtenäispatenttina saattaa patentin voimaan jokaisessa 17 UPC-maassa.
  • Kilpailijaseuranta: Omaan patenttisalkkuun keskittymisen lisäksi voi olla hyödyllistä seurata myös kilpailijoiden UPC-strategioita ja varautua näin heidän toimintaansa.

Lisätietoja antaa: Folke Johansson, patenttiosaston johtaja, eurooppapatenttiasiamies.

Ajankohtaista

Yhtenäispatenttijärjestelmä astuu voimaan 1.6.2023 – 17 maata yhdellä patentilla

Saksa on ratifioinut 17.2.2023 sopimuksen, joka koskee uutta eurooppalaista yhteistä patenttituomioistuinta (Unified Patent Court, UPC), ja siten kauan odotettu yhtenäispatenttijärjestelmä astuu voimaan 1.6.2023.

Worklife at Papula-Nevinpat: Katja Väinöläinen

Trademark Specialist Katja Väinöläinen kertoo urastaan ja miten hän huolehtii hyvinvoinnistaan.

Patenttiasiamies munkkimaakarina rekrymessuilla

Olimme mukana Yrityspäivillä kertomassa työstämme ja eri tehtävistä, joita tarjoamme! Lue lisää Miika Tupalan blogikirjoituksesta.

Pk-yritys: Nyt voit hakea tukea teollisoikeuksien maksuihin ja kuluihin

Nyt kannattaa laittaa kuntoon tavaramerkki-, patentti- ja mallioikeussuojaukset, sillä vuoden 2023 aikana pienet ja keskisuuret yritykset voivat jälleen saada EUIPOn myöntämää tukea.